Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 april 2019

  Idermark lämnar Swedbank

  Swedbanks ordförande Lars Idermark som också är VD för Södra lämnar rollen som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan. Södra kommenterar inte händelsen.

   Lars Idermark, Södras koncernchef, lämnar med omedlbar verkan uppdraget som ordförande i Swedbank.
  Lars Idermark, Södras koncernchef, lämnar med omedlbar verkan uppdraget som ordförande i Swedbank. FOTO: Ola Kjelbye/Södra

  Det framgår av ett pressmeddelande från banken.

  ”Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har jag funnit att den massmediala uppmärksamheten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskoncernen Södra”, säger Lars Idermark i pressmeddelandet.

  ”Uppskruvat läge”

  Lars Idermark säger att det varit svårt att ”få gehör för proportioner, sakfrågor och att kunna bemöta direkta felaktigheter” i ett ”massmedialt uppskruvat läge”.

  ”Jag har alltid satt aktieägarna och kunderna i främsta rummet. Därför är den senaste tidens utveckling djupt beklaglig”, skriver Lars Idermark.

  Han hänvisar också till värnandet om banksekretess och de lagar och regler som en bank har att följa på de marknader där den verkar, vilket gör kommunikationsaspekten ”extra utmanande”.

  ATL har sökt Lena Ek, styrelseordförande för Södra, för en kommentar. Södras presskontakt Daniel Ahlm säger att man i nuläget inte kommer att göra några uttalanden om Lars Idermark lämnar ordförandeposten i Swedbank.

  Extra bolagsstämma

  Swedbanks valberedning kommer att intensifiera sitt arbete med att förstärka styrelsen, inklusive ny ordförande, i samband med en extra bolagsstämma.

  Det meddelar valberedningen i ett pressmeddelande efter fredagsmorgonens besked från Lars Idermark att han med omedelbar verkan lämnar rollen som styrelseordförande i banken.

  När den extra bolagsstämman i Swedbank kan förväntas hållas framgår inte.

  Som skäl till sin avgång angav Lars Idermark att den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har medfört massmedial uppmärksamhet som inte är förenlig med hans vd-uppdrag i skogskoncernen Södra.

  Vill inte intervjuas

  Lars Idermark vill inte kommentera huruvida han har vägt in några andra faktorer i beslutet att lämna rollen som Swedbank-ordförande. Han avböjer intervjuer under fredagen.

  Icke namngivna källor uppger för Dagens Industri att Swedbank efter Lars Idermarks avhopp som ordförande måste hålla en extra årsstämma så fort som möjligt, helst i maj. Stora delar av Swedbanks nuvarande styrelse ska bytas ut och ingen i den nuvarande styrelsen kommer att få förtroendet att bli ny ordförande för banken, enligt källorna.

  Flera storägare i Swedbank har ända sedan årsstämman förra veckan jobbat hårt för att banken ska hålla en extra stämma och välja ny styrelse innan sommaren, skriver tidningen.

  Fler kan få gå

  Ulrika Francke som nu går in som ordförande i stället för Lars Idermark hör till dem som med allra största sannolikhet tvingas lämna styrelsen vid den extra årsstämman, uppger sig DI erfara.

  Andra som hänger extra löst, enligt tidningens uppgifter, är den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman och kommunikationsexperten Bodil Eriksson.

  En källa med god insyn i Sparbanksgruppen uppger att ägare inte ser med blida ögon på att Peter Norman på årsstämman mörkade att han vara nära att föreslås som ny ordförande för den börsnoterade bostadsutvecklaren Oscar Properties.

  Klev in akut

  Lars Idermark blev ombedd att bli ordförande i Swedbank vid finanskrisen 2008. Han blev kvar i bankens styrelse efter att ha stigit åt sidan efter en tid, men blev ånyo ombedd att träda in i ordföranderollen i ett akut läge 2016.

  ”Av lojalitet och värnandet om bankens bästa accepterade jag uppdraget”, uppger han.

  ”Det kommer att ta lite tid att återskapa förtroendet. Men Swedbanks position som en av Europas mest lönsamma och framgångsrika banker kommer att kunna behållas”, skriver Lars Idermark, som beskriver banken som ”väl positionerad” för att möta de nya krav som ställs på en modern bank.

  Relaterade artiklar

  Till toppen