Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 april

  Billerud Korsnäs rapporterar höjt resultat

  Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs väntas rapportera ett resultat för det första kvartalet i nivå med samma period i fjol, men väsentligt högre än det fjärde kvartalets.

   Billerud Korsnäs anläggning i Gruvön.
  Billerud Korsnäs anläggning i Gruvön. FOTO: Ulf Aronsson

  Fokus bland analytiker ligger dock kanske ännu mer på vad bolaget kan komma att säga om den nya kartongmaskinen vid anläggningen i Gruvön, som enligt tidigare uppgifter skulle tas i drift i början av april.

  Kartongmaskinen, KM7, ska på sikt leda till en fördubblad produktion av i första hand vätskekartong. Initialt kommer dock andra segment att prioriteras.

  Av stort intresse är också eventuella signaler om hur bolaget ska gå vidare efter uppdelningen av skogsinnehaven i Bergvik Skog. Ska Billerud Korsnäs sälja hela eller delar av sin andel, gå samman med en partner, eller behålla innehavet med en ansträngd balansräkning som resultat?

  Priset på vätskekartong på väg upp

  Vad gäller resultatet för det första kvartalet väntas detta påverkas positivt av att långa avtal med stora kunder inom vätskekartong förnyats till högre priser. Frågan är hur stor effekt detta får på marginalerna och om det kan uppväga lägre priser för papper och säckpapper.

  I samband med bokslutsrapporten räknade Billerud Korsnäs med fortsatt god efterfrågan och spådde då stabila orderböcker. Möjligheterna till nya höjningar av försäljningspriserna beskrevs dock som begränsade.

  Enligt Infront Datas sammanställning av fyra analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett rörelseresultat om 648 miljoner kronor (677), upp från 414 miljoner i det fjärde kvartalet. Försäljningen väntas uppgå till 6 298 miljoner kronor (5 897) och vinst före skatt till 603 miljoner (637).

  Rapporten publiceras på onsdagen 17 april klockan 7. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 10.

  Relaterade artiklar

  Till toppen