Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 juli 2019

  Hundratals skogsbränder drabbar Arktis

  Sedan juni startade har över 100 bränder inträffat på Arktis. Sommaren har aldrig varit så här varm i regionen.

  FOTO: Mostphotos

  Enligt The Guardian har Arktisk drabbats av den värsta eldsäsongen någonsin. Hundratals skogsbränder har rasat i arktiska Grönland, Sibiren och Alaska sedan juni månad och rökpelare från flera av bränderna ska kunna ses från rymden.

  I Ryssland har 11 av de 49 regionerna blivit drabbade av bränder, skriver tidningen. De största bränderna tros ha orsakats av blixtnedslag och inträffade i Irkutsk, Krasnoyarsk och Buryatia. Röken, som spridit sig med vinden, har fått luftkvaliteten i Novosibrisk, Sibirens största stad att förvärras.

  ”Största bränderna i världen”

  I Alaska har upp mot 400 bränder rapporterats och rekordtemperaturer har uppmätts. På grönland har den varma och torra perioden gjort att isen börjat smälta en månad tidigare än vanligt. Bland annat Sisimiut har varit drabbat av flera bränder in i juli, som har tagit dagar att släcka.

  – Det här är några av de största bränderna i världen, och några av dem verkar vara större än 100 000 hektar, säger Thomas Smith, miljögeolog vid London School of Economics till The Guardian.

  FN:s väder- och klimatövervakningstjänst, WMO, uppger att bränderna saknar motstycke i historien. Mängden koldioxid som har släppts ut i juni av de arktiska bränderna ska kunna motsvara Sveriges totala årliga utsläpp – cirka 50 miljoner ton.

  Relaterade artiklar

  Till toppen