Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 maj

  Hotellpersonal jobbar med skogsplantering i krisen

  Hotell- och konferenspersonalen på Asa Herrgård arbetar under coronapandemin med skogsplantering.

  – Det är vi mycket tacksamma för. Plantsättarna vi brukar anlita kan inte komma hit, säger skogsvårdsföretagaren Ulf Svensson.

  Asa Herrgård, som ligger fyra mil norr om Växjö, ägs av bröderna Ulf och Lars-Göran Svensson. Tillsammans driver de även Ekna Skogsvård AB, som vanligtvis anlitar rutinerade säsongsarbetare från Polen för att plantera skog.

  Tyvärr tvingas de stanna hemma, på grund av reserestriktionerna i spåren av coronapandemin säger Ulf Svensson.

  Hotell- och konferenspersonalen på Asa Herrgård kan inte heller utföra sina ordinarie arbetsuppgifter den här våren. Nästan alla planerade arrangemang på anläggningen har ställts in, som en följd av coronakrisen. Alla sju anställda är deltidspermitterade.

   Personalen på Asa Herrgård planterar skog under coronakrisen. Restaurangchefen Catrin Karlsson, kocken David Fernqvist, kökschefen Pontus Sjöholm och VD:n Emma Ekaremål är några av de nya skogsarbetarna.
  Personalen på Asa Herrgård planterar skog under coronakrisen. Restaurangchefen Catrin Karlsson, kocken David Fernqvist, kökschefen Pontus Sjöholm och VD:n Emma Ekaremål är några av de nya skogsarbetarna. FOTO: Asa herrgård

  – Vi diskuterade i styrelsen hur vi skulle kunna undvika att varsla om uppsägning under en period när vår verksamhet i stort sett upphört, berättar Emma Ekaremål, VD på Asa Herrgård.

  – Om möjligt vill vi ju ha kvar vår fantastiska personal tills bättre tider kommer. Det var då vi bestämde oss för att erbjuda dem att plantera skog.

  Alla sju anställda på herrgården antog utmaningen. Arbetskläder och utrustning beställdes. Sveriges Lantbruksuniversitet, som driver en forskningsstation intill herrgården, ställde upp med planteringsutbildning. Forskningsassistenten Kristina Wallertz gav handledning. Plantsättarna från herrgården lärde sig snabbt. De är korttidspermitterade på 60 procent och arbetar 40 procent i skogen.

   Johanna Ahlström, ekonomi- och hotellchef på Asa Herrgård, anlitas under coronakrisen av Ekna Skogsvård.
  Johanna Ahlström, ekonomi- och hotellchef på Asa Herrgård, anlitas under coronakrisen av Ekna Skogsvård. FOTO: Asa herrgård

  I början satte de plantor på ett område som inte var markberett. Den senaste tiden har de arbetat med vanliga planteringsrör.

  – De planterar både tall och gran, säger Ulf Svensson.

  Han betonar att det tar lång tid att bli en fullärd plantsättare. Men samtidigt berättar han att personalstyrkan från herrgården sätter cirka 700-800 plantor per dag och person.

  – Det tycker jag är bra.

  Kan få förlängt

  Asas herrgårdsanställda har nu planterat skog i sju veckor. Skogsägarna är nöjda med deras insatser, förklarar Ulf Svensson.

  – Vi fortsätter så här fram till midsommar. Därefter kommer vi säkert att kunna erbjuda den här personalgruppen andra arbetsuppgifter under ytterligare några veckor, säger han.

  Emma Ekaremål hoppas att verksamheten på herrgården kan komma igång igen så snart som möjligt.

  – Vi på herrgården är vana vid att jobba hårt. Skogsplanteringen har gett oss en möjlighet att få fortsätta vara ett arbetslag även under covid-19, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen