Hormon stoppar snytbaggen
Ett växthormon kan skydda barrträdsplantor mot angrepp av snytbagge i mer än ett år och vara ett alternativ till fysiska barriärskydd. Det visar en ny studie från SLU.
Växthormonet metyljasmonat (MeJa) produceras av växten efter insektsskador och utlöser växtens eget försvar. Tidigare studier har visat att barrträdsplantor som behandlas med MeJa ökar produktionen av bland annat kåda, vilket minskar risken för snytbaggeskador.
I de flesta tidigare studier har plantorna behandlats med MeJa bara några veckor innan de planterades ut. Men i den nya studien från SLU har plantorna i stället behandlats med MeJa långt innan de exponerades för angrepp från insekter.
Långvarigt skydd
”Våra resultat visade att behandling som genomfördes ett år före plantering, strax före vinterförvaring, kan vara effektiv i minst två växtsäsonger och den skyddande effekten liknar det fysiska barriärskydd som används av plantskolorna i dag”, säger Yayuan Chen, doktorand i skogsentomologi på SLU, i ett pressmeddelande.
Enligt studien skulle det vara möjligt att behandla plantorna med MeJa innan de förpackas för vinterförvaring och sedan kan de planteras utan ytterligare åtgärder. Att behandla med MeJa en gång till gav inte något ytterligare skydd. Dessutom kan behandlingen genomföras enligt gällande plantskolepraxis och är därför vara ett hållbart alternativ till behandling med insekticider.
”Vi hoppas att den här studien ska ge en bra möjlighet att utveckla hållbara växtskyddsmetoder som fungerar väl för plantskolor”, avslutar Yayuan Chen.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.