Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 december 2018

  Hot, hopp och utmaningar för skogsbruket 2019

  Ekonomisk och ekologisk hållbarhet kommer att bli ännu viktigare nästa år – det är tydligt när åtta av ATL:s branschreportrar tittar på vad som väntar efter nyår. I dag: Ulf Aronsson om skogsåret 2019.

   Barkborreinvasion?
  Barkborreinvasion? FOTO: Marie Henningsson

  HOT: Skadeinsekter efter brand

  Att bränderna är släckta och vattendepåerna förhoppningsvis fylls på behöver inte innebära att de problem de orsakar är över nästa år. Redan under hösten kom tecken på att 2019 kan bli ett barkborreår. På sina håll hann de svärma två gånger i somras och med träd som försvagats av torka och gott om död ved efter bränderna kan det leda till en riktig insektsinvasion.

   Förhoppning om fortsatt högkonjunktur.
  Förhoppning om fortsatt högkonjunktur. FOTO: Ann Lindén

  HOPP: Lång högkonjunktur

  2018 var skogsindustrin inne i en rekordlång högkonjunktur. Efterfrågan, priser och valutakurser pekade alla åt rätt håll, och även skogsägarna fick del av vinsterna i form av höjda virkespriser. En avmattning började synas under hösten men vindarna blåser fortfarande åt rätt håll, och förhoppningsvis kan det hålla i sig även under en del av 2019.

   Öka lönsamheten blir en utmaning.
  Öka lönsamheten blir en utmaning. FOTO: Mostphotos

  UTMANING: Ökad lönsamhet

  Skogsbrukets lönsamhet har fallit under en följd av år, och prishöjningarna under 2018 förmådde inte dra upp den till tidigare nivåer. Skogsägarrörelsen har också de senaste åren lagt mycket kraft på frågan om äganderätt, vilket kan ha dragit fokus från lönsamheten. Kanske kan en kraftsamling över ”blockgränserna” i skogssektorn vända utvecklingen?

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen