Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 december 2017

  Hon vill visa skogens skafferi

  Skogsägaren Elna-Brith af Wåhlberg driver familjeföretaget Skedemosse gård på Öland. Hon vill få människor att upptäcka skogens mångfald utöver virke, ved och papper. Skogen kan ge mat, dryck och tyger.

  Elna-Brith af Wåhlberg på Skedemosse gård är skogsägare på Öland. Hon brinner för att visa vad skogen kan ge.

  – Jag tror att man måste börja tänka på konsumenten och allmänheten från skogens sida. Vi är ju så insnöade i att det bara är produktion. Vi ska plantera, skörda och gallra, men den andra verkligheten som handlar om sociala värden och skogskunskap är superviktig, berättar Elna-Brith af Wåhlberg under en promenad i sin skog.

   Granskott från skogen kan användas i mat på flera olika sätt. Här är de inlagda.
  Granskott från skogen kan användas i mat på flera olika sätt. Här är de inlagda. FOTO: Kristina Wirén

  Av skog kan det bli kläder, som viskos och modal. Wettexduken kommer av träfibrer. I skogen växer mat vilt.

  – Tänk dig någon som bor inne i Stockholm, Göteborg eller Malmö och som kanske inte har någon som helst anknytning till jord och skog. Det går inte att begära att de ska kunna så mycket. Däremot kanske de har en massa synpunkter och det är ju väldigt tråkigt att glappet mellan jord och skog och den urbana miljön bara ökar.

   Valnötter från skogens skafferi.
  Valnötter från skogens skafferi. FOTO: Kristina Wirén
   Mittlandsskogen på Öland anses vara Nordeuropas största sammanhängande lövskogsområde nedanför fjällkedjan. Skogen har en rik fauna och flora.
  Mittlandsskogen på Öland anses vara Nordeuropas största sammanhängande lövskogsområde nedanför fjällkedjan. Skogen har en rik fauna och flora. FOTO: Kristina Wirén

  Ordnar aktivitetsdag

  Hon såg ett strålande tillfälle att nå ut med skogskunskap på Ölands Skördefest, när flera hundra tusen besökare kommer till ön. I två år har hon, tillsammans med Kalmarsunds skogsbruksområde som är en lokalavdelning inom Södra, ordnat en aktivitet för att visa skogens mångfald, men även hållbarhet och klimatnyttan med aktivt skogsbruk.

  – Men också hållbarhet och därmed också klimatnyttan med ett aktivt skogsbruk. Jag vill visa hur fantastisk skogen är, hur vi jobbar med skog, att vi inte bara skövlar skogen, utan att vi tar miljöhänsyn.

   Elna-Brith af Wåhlberg tar på sig en hatt i viskostyg för att berätta om till exempel klädmaterial från skogen.
  Elna-Brith af Wåhlberg tar på sig en hatt i viskostyg för att berätta om till exempel klädmaterial från skogen. FOTO: Kristina Wirén
   Skedemosses skogsfastighet är en del av Mittlandsskogen på Öland, som ligger på ett större sammanhängande moränområde.
  Skedemosses skogsfastighet är en del av Mittlandsskogen på Öland, som ligger på ett större sammanhängande moränområde. FOTO: Kristina Wirén

  Besökare har fått information om skogen på olika hållplatser längs med en skogsslinga. De har kunnat plantera tallplantor, köpa hantverksprodukter från skogen och smaka på mat och dryck som tillagats av ätliga växter.

   Gustav af Wåhlberg bor i Norrköping men är ofta hemma på gården i Skedemosse där han jagar och arbetar i skogen som hans mamma Elna-Brith af Wåhlberg äger.
  Gustav af Wåhlberg bor i Norrköping men är ofta hemma på gården i Skedemosse där han jagar och arbetar i skogen som hans mamma Elna-Brith af Wåhlberg äger. FOTO: Kristina Wirén

  Elna-Brith af Wåhlberg uppskattar besökarantalet till tusentals personer varje år. Hon hoppas att det ska ge ringar på vattnet och att fler skogsägare ska vilja göra liknande arrangemang.

  – Det behöver inte vara så märkvärdigt när man bjuder in allmänheten. Bara en promenad i skogen och berätta om vilka träd du ser. Men du måste ha intresse för det och du måste förstå att detta är viktigt. Man kan inte begära att den enskilda skogsägare ska ha det här intresset som jag har, men jag tycker att skogsbolagen skulle jobba mer med det här. De börjar vakna nu för nu är det så mycket som jobbar mot skogen.

   En hatt i viskostyg, ett material som framställs av naturmaterial, ofta ur trämassa från gran.
  En hatt i viskostyg, ett material som framställs av naturmaterial, ofta ur trämassa från gran. FOTO: Kristina Wirén

  Gott om ätliga växter

  Skedemosse gård är en del av Mittlandsskogen. Här finns ett unikt djur- och växtliv. I säsong finns här gott om svamp, valnötter, hasselnötter, bär, harsyra, granskott och andra ätliga växter. Elna-Brith af Wåhlberg promenerar varje dag med hunden, njuter av det rika fågellivet och ser hur skogen utvecklas. Skedemosse gård i sin nuvarande form är från 1820, och har varit i familjens ägo sedan 1989. Hennes söner sköter skogsvård och plantering. Avverkningen görs av Södra.

   Skogen har en rik fauna och flora som fascinerar Gustav af Wåhlberg och Elna-Brith af Wåhlberg.
  Skogen har en rik fauna och flora som fascinerar Gustav af Wåhlberg och Elna-Brith af Wåhlberg. FOTO: Kristina Wirén

  – Min man dog för 20 år sedan. Vi har fått förändra mycket sedan han gick bort. Den öppna marken och beten är utarrenderade. Vi har lite beten själva på fem hektar med får för att hålla markerna öppna.

   Gustav af Whålberg arbetar som jägmästare i Östergötland och Sörmland men kommer med jämna mellanrum till Öland för att arbeta på skogsgården Skedemosse, där han är uppvuxen.
  Gustav af Whålberg arbetar som jägmästare i Östergötland och Sörmland men kommer med jämna mellanrum till Öland för att arbeta på skogsgården Skedemosse, där han är uppvuxen. FOTO: Kristina Wirén
   Hasselnötter är ett ätligt inslag i skogen.
  Hasselnötter är ett ätligt inslag i skogen. FOTO: Kristina Wirén

  Elna-Brith af Wåhlberg är uppvuxen i stadsmiljö i småländska Sävsjö men har kommit att stortrivas på landet och som skogsägare.

  – Intresset har bara ökat och kunskapen med det. Men jag är inte den som går och jobbar så mycket i skogen för jag har problem med min rygg. Än så länge är det jag som är ensam ägare. Jag har inte haft något generationsskifte ännu men jag har tre söner och alla är intresserade av att ha gården kvar, säger Elna-Brith af Wåhlberg.

  LÄS OCKSÅ: Överraskande rön om skogsbränderLÄS OCKSÅ: Bryssels julklapp till skogsägarnaLÄS OCKSÅ: De är miljardärer på skog

   Plocka mat i skogen utifrån säsong och upptäck skogens mångfald. I den öländska skogen finns nötter, svamp, bär och annat ätligt i säsong.
  Plocka mat i skogen utifrån säsong och upptäck skogens mångfald. I den öländska skogen finns nötter, svamp, bär och annat ätligt i säsong. FOTO: Kristina Wirén
   Björnbär växer vilt i skogen
  Björnbär växer vilt i skogen FOTO: Kristina Wirén

  Elna-Briths tre tips för att ordna skogsdag

  Utgå från vilken typ av skog du har och vad du är intresserad av att berätta.

  Ha ett tema.

  Ta hjälp av en skogsägareförening eller organisation som medarrangör.

   Slånbär kan bland annat användas till gelé, vin, saft och likör.
  Slånbär kan bland annat användas till gelé, vin, saft och likör. FOTO: Kristina Wirén

  Namn: Elna-Brith af Wåhlberg

  Ålder: 71 år.

  Gör: Driver familjeföretaget Skedemosse gård. Medlem i Kalmarsunds förtroenderåd inom Södra skogsägarna.

  Bor: Skedemosse gård på mellersta Öland.

  Familj: Sönerna Gustav, Olof och Daniel af Wåhlberg, fyra barnbarn.

  Intressen: Körsång, natur, djur, litteratur och resor.

   Bina trivs i skogen och producerar honung.
  Bina trivs i skogen och producerar honung. FOTO: Kristina Wirén

  Skedemosse gård

  Skedemosse gård är en skogsfastighet på 300 hektar, varav 150 hektar skog, 60 hektar åker och resten är betesmark. Tallskog och blandad lövskog. Dubbelcertifiering enligt FSC och PEFC. Medlemmar i Södra.

  På Skedemosse gård finns ett museum med utställningar som visar kopior på delar av en stor guldskatt från järnåldern som hittats i närheten av gården. På gården finns även vandringsleder, spa, boende, antikaffär och ett bryggeri.

   Harsyrans blad är ätbara och har en syrlig smak.
  Harsyrans blad är ätbara och har en syrlig smak. FOTO: Kristina Wirén

  Mittlandsskogen

  Mittlandsskogen på Öland anses vara Nordeuropas största sammanhängande lövskogsområde nedanför fjällkedjan. Området sträcker sig mellan Lenstad i söder och Köpingsvik i norr. Mittlandsskogen har till stor del uppkommit spontant efter att tidigare betes- och slåttermarker har slutat att brukas och lämnats att växa igen. Mittlandet har en rik fauna och flora.

  Området ligger på ett moränområde med kalkrik, lerig, sandig-moig morän.

  Mittlandsskogen omfattar totalt 14 000 hektar varav ungefär 10 000 hektar är produktiv skogsmark.

   Vilda växter som nypon är mat från naturen.
  Vilda växter som nypon är mat från naturen. FOTO: Kristina Wirén

  Relaterade artiklar

  Till toppen