Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 september 2019

  Holmen pausar furusågningen

  Holmen pausar furusågningen vid Braviken för att enbart såga gran för USA-marknaden. Samtidigt sänks timmerpriserna.

   "Vi slutar temporärt att såga tall och inför ett gransortiment med andra längder anpassade för USA", säger Johan Padel.
  "Vi slutar temporärt att såga tall och inför ett gransortiment med andra längder anpassade för USA", säger Johan Padel. FOTO: Ulf Aronsson

  Östergötland hör till de områden som drabbats värst av årets barkborreangrepp. För att rädda så stor del av virkesvärdet som möjligt slutar Holmen tillfälligt att såga tall vid Bravikens sågverk, Norrköping, för att i stället såga gran för export till USA.

  ”Vi kan konstatera att vi har svårt att få avsättning för alla granprodukter i Europa så därför börjar vi sälja till USA. Konkret innebär detta att vi temporärt slutar såga tall och inför ett gransortiment med andra längder anpassade för USA”, säger Johan Padel, VD för Holmen Timber, i ett pressmeddelande och fortsätter:

  Avsättning för blånat virke

  ”Vi har tidigare genomfört provleveranser dit och känner marknaden bra, nu kommer vi att växla upp i större skala. Dessutom finns avsättningsmöjligheter för timmer som även har viss mängd blånad som annars hade blivit barrmassaved”.

  Samtidigt sänker Holmen timmerpriserna.

  ”Ur ett marknadsperspektiv med höga lager borde trenden vara att dra ner produktionen, men nu handlar det om att knäcka granbarkborreangreppen och rädda granskogen för framtiden”, säger Andreas Rastbäck, affärschef Holmen Skog.

  Holmen började såga tall i Braviken 2015, då bland annat för att få ett mindre upptagningsområde och därigenom sänka transportkostnaderna. Enligt företaget ska furusågningen återupptas under första halvan av 2020.

  Vinn en Ipad: Klicka här för att vara med i ATL:s quiztävling!

  Relaterade artiklar

  Till toppen