Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 maj 2019

  Holmen och Vida sänker timmerpriserna

  Avverkningar på grund av barkborreangrepp ger stora mängder virke in till industrin i Södra Sverige. Det sammanfaller med vikande konjunktur för sågade trävaror och nu sänks därför timmerpriserna.

   Härjningarna av granbarkborre ger högt timmerflöde till sågverken, och nu sänks timmerpriserna.
  Bild 1/2 Härjningarna av granbarkborre ger högt timmerflöde till sågverken, och nu sänks timmerpriserna. FOTO: Marie Henningsson
   – Vi har ända sen i höstas känt att marknaden för sågade trävaror försämrats, och det har tagit mer fart under det andra kvartalet i år säger Jörgen Henriksson.
  Bild 2/2 – Vi har ända sen i höstas känt att marknaden för sågade trävaror försämrats, och det har tagit mer fart under det andra kvartalet i år säger Jörgen Henriksson. FOTO: Vida

  Både Holmen och Vida sänker nu priserna på timmer med 50 kronor per kubikmeter för gran och 30 kronor per kubikmeter för tall. Holmen sänker priset på kubb med 15-25 konor per kubikmeter, medan Vida sänker kubben med 25 kronor per kubikmeter.

  Som orsak till sänkningen uppger Holmen det stora utbudet av virke på grund av angrepp från granbarkborre samt stormarna Alfrida och Jan. I Mellaneuropa är situationen ännu värre efter kraftiga stormar och angrepp av granbarkborre i Tyskland, Österrike, Italien och Tjeckien under 2018, och det stora utbudet därifrån påverkar priset på sågade trävaror.

  Kör för fullt

  – Vi försöker köra för fullt för att så många som möjligt av våra virkesleverantörer ska få möjlighet att avsätta sin skadade skog. Prissänkningen är en nödvändig anpassning för att göra detta möjligt, säger Andreas Rastbäck, affärschef på Holmen Skog, i ett pressmeddelande.

  Vida ger en liknande bild:

  – Vi har ända sen i höstas känt att marknaden för sågade trävaror försämrats, och det har tagit mer fart under det andra kvartalet i år. Samtidigt är timmertillgången god, vi får nästan bromsa trots att sågverken går för fullt, säger Jörgen Henriksson, VD för Vida Skog.

  Framför är det grantimmer som kommer in på grund av insektshärjningarna, vilka enligt Jörgen Henriksson driver på en för hög avverkningstakt.

  Lång högkonjunktur

  Normalt brukar annars våren och försommaren vara högsäsong för försäljning av sågade trävaror. Men nu mattas alltså marknaden, samtidigt som råvarutillgången är god.

  – Men samtidigt har vi ju haft en bra konjunktur för sågade trävaror sedan mitten av 2016, nästan tre år, och en unikt lång period, säger Jörgen Henriksson.

  Södra sänkte timmerpriserna redan i slutet på januari med 25 kronor per kubikmeter för gran och 15 kronor för tall. Samtidigt höjde de priset på bränsleved med 30 kronor per kubikmeter.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen