Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 juli

  Holmen köper Martinsons

  Köpeskillingen uppgår till 1 miljard kronor för 100 procent av aktierna och fördubblar nästan försäljningen av trävaror till drygt 3 miljarder kronor, skriver Holmen i ett pressmeddelande.

  FOTO: Jeppe Gustafsson/TT/Patrick Degerman

  Det nya avtalet ses som en möjlighet för Holmen att förädla merparten av råvaran från egna skogar i egen industri. Den årliga konsumtionen av timmer uppgår till 1 miljon kubikmeter, vilket motsvarar Holmens årliga skörd av timmer i norra Sverige.

  Henrik Sjölund, VD och koncernchef för Holmen, ser fram emot att utveckla verksamheten.

  ”Martinsons är ett mycket välskött familjeägt bolag som byggt upp ett starkt varumärke och lyckats växa med bra lönsamhet. Som vår största timmerkund har vi följt deras utveckling under lång tid och imponerats av hur de utvecklat en ledande position inom det hållbara träbyggandet i Sverige”, skriver han i ett pressmeddelande.

  Han menar också att köpet av Martinsons kommer bidra till ett ökat träbyggande, vilket är en del av lösningen på klimatutmaningen.

   Henrik Sjölund, VD för Holmen.
  Henrik Sjölund, VD för Holmen. FOTO: Ulla-Carin Ekblom/Skogsindustrierna

  Kraft att utveckla

  Lars Martinson som är koncernchef och en av ägarna i Martinsons tror att företagen kommer att fungera utmärkt tillsammans.

  ”Holmen har mött alla våra högt ställda förväntningar på en ny ägare. Det är ett stabilt bolag med kraft att utveckla, men lika viktigt för oss har varit det genuina intresset för de kunskaper och erfarenheter som finns inom vår verksamhet”, skriver han i ett pressmeddelande.

   Lars Martinson, Martinsons.
  Lars Martinson, Martinsons. FOTO: Patrick Degerman

  Martinsons utgörs av två sågverk i Norra Sverige där antalet anställda uppgår till 470 personer. Företagets omsättning 2019 uppgick till 1,8 miljarder kronor och resultatet före avskrivningar blev 157 miljoner kronor.

  Holmens trävaruaffär omsatte 2019 1,7 miljarder kronor och resultatet före avskrivningar uppgick till 159 miljoner kronor.

  Det nya avtalet tecknades under torsdagen och affären förutsätter att Holmen får godkännande från berörd konkurrensmyndighet, något som beräknas bli klart under hösten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen