Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 november 2019

  Holmen inför digital virkesmätning

  Holmen börjar införa digital virkesmätning, och på sikt vill de att den helautomatiseras.

   Enligt Holmen är den digitala virkesmätningen både mer exakt och mer effektiv.
  Enligt Holmen är den digitala virkesmätningen både mer exakt och mer effektiv. FOTO: Holmen

  Holmen installerar digital virkesmätning, först vid tågterminalen i Vännäs och därefter vid pappersbruken i Hallstavik och Braviken.

  Vid industrins virkesmottagning kör timmerbilen in genom en obemannad mätrigg där stockarnas diameter och fastvolymprocent registreras digitalt. Informationen skickas omedelbart vidare till en virkesmätare som sedan ger föraren snabbt besked om att lasten är registrerad och om den är godkänd för den industri den är på väg till. Det innebär mer exakt mätning av den betalningsgrundande volymen och snabbare lossning av lasten, uppger Holmen.

  Mer precis mätning

  – Det här är en klimatsmart lösning som gör virkesmätningen mer precis och hela processen mer effektiv. Obemannade mätterminaler innebär möjligheter att ha öppet dygnet runt vilket skapar större tillgänglighet och färre köer. På så sätt kan vi utnyttja transportresurserna bättre, vilket är bra för både arbetsmiljö och klimat, säger Andreas Rastbäck, affärschef på Holmen Skog, i ett pressmeddelande.

  Vill helautomatisera

  Enligt Holmen skapar digitalisering av den skogliga värdekedjan möjligheter att samla in och bearbeta data som gör det lättare att utveckla smarta planerings- och beslutsstöd för skogsindustrin. På sikt räknar företagen med att helautomatisera virkesmätningen, och med hjälp av artificiell intelligens kan avläsningen bli mer exakt och ledtiderna kortas ytterligare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen