Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 31 januari

  Holmen: Tänkt storinvestering för dyr

  I samband med bokslutet meddelade skogskoncernen Holmen att bolaget inte kommer att gå vidare med den storinvestering i produktion av solidkartong vid Iggesunds bruk som övervägts.

   Holmen går inte vidare med den storinvestering i produktion av solidkartong vid Iggesunds bruk som tidigare övervägts.
  Holmen går inte vidare med den storinvestering i produktion av solidkartong vid Iggesunds bruk som tidigare övervägts. FOTO: Per-Olov Eriksson/IBL Bildbyrå

  ”När vi gick igenom siffrorna såg vi att det kostar ganska mycket pengar. Vi upptäckte också att tajmingen inte var den bästa när det gäller att nå rätt segment och få rätt priser”, sade VD Henrik Sjölund vid torsdagens rapportpresentation och påminde om att Holmen siktar på premiumsegmentet, där det tar längre tid att öka volymerna.

  I stället för en stor investering kommer bolaget att satsa på ett antal mindre investeringar för att arbeta bort flaskhalsar i produktionen. Till att börja med är det massatillverkningen som ska finslipas.

  ”Vi kommer att kunna öka massaproduktionen med i storleksordningen 50 000 ton årligen i ett tvåårsperspektiv”, sade Henrik Sjölund.

  En ökning av tillverkningen av solidkartong i premiumsegmenten står dock fortfarande på att göra-listan.

  ”Men exakt när detta kan ske får vi se i framtiden”, sade Henrik Sjölund.

  Holmen har genomfört besparingsåtgärder inom affärsområdet Kartong som påverkar 150 anställda, vilket lett till jämförelsestörande kostnader om 94 miljoner kronor i det fjärde kvartalet.

  ”Större delen av effekten kommer att märkas under det andra halvåret 2019, med full effekt senare”, sade finanschef Anders Jernhall, utan att avslöja hur mycket bolaget räknar med att sänka kostnaderna till följd av denna och andra sparåtgärder.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen