Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 augusti 2019

  Höjda premier på skogsförsäkring

  Ökande storm- och brandrisker gör att premierna på skogsförsäkringar kan vara på väg norrut. Försäkringsbolaget If har nyligen höjt premien rejält.

  Ett antal skogsägare har under våren fått en räkning från försäkringsbolaget If som de inte räknat med. Ingemar Westfält bedriver skogsbruk på 240 hektar produktiv skogsmark i Vemhån i Jämtland.

  – Jag fick en höjning på över 700 procent. Det var visserligen ganska billigt tidigare. Då låg premien på 1 836 kronor för mina 240 hektar. Nu skickade If en räkning på 13 736 kronor. Jag trodde att det var något fel och ringde upp direkt, säger Ingemar Westfält.

  Men det var inget fel. Ifs premier har höjts ordentligt sedan februari 2019.

  – Det stämmer att försäkringspremien för skogsförsäkring höjts. Vi tror att skogsskadorna kommer att inträffa oftare i framtiden, och dessutom riskera att bli dyrare än vad vi tidigare räknat med. Därför har vi valt att förbättra produkten och samtidigt gjort nödvändiga prishöjningar, säger Clara Törnsäter Johnsson på Ifs kommunikationsavdelning.

   ”Min privata misstanke är att If inte längre vill försäkra skog, men då tycker jag man ska säga det rakt ut”, säger Ingemar Westfält som nu bytt försäkringsbolag sedan If höjt premien med 700 procent.
  ”Min privata misstanke är att If inte längre vill försäkra skog, men då tycker jag man ska säga det rakt ut”, säger Ingemar Westfält som nu bytt försäkringsbolag sedan If höjt premien med 700 procent. FOTO: Privat

  Bytte försäkringsbolag

  Ingemar Westfält skrev ett inlägg om saken i Facebookgruppen Självverksamma skogsägare. Då fick han svar från ett fyrtiotal andra skogsägare som också fått rejält höjda premier.

  – Nu har jag bytt till ett annat försäkringsbolag och betalar cirka 5 000 kronor för min skog. Min privata misstanke är att If inte längre vill försäkra skog, men då tycker jag att man ska säga det rakt ut.

  På If menar man att deras skogsförsäkring ger ett extra brett skydd och att den nu ligger i nivå med vad andra erbjuder.

  – Förutom att omfatta de vanliga skadehändelserna – som storm, snöbrott, brand, torka och insektsangrepp – har den även ett skydd för oförutsedda skadehändelser. Vi använder dessutom ingen schablonersättning, utan kunden ersätts för den riktiga skadekostnaden. Detta ger en extra trygghet, säger Clara Törnsäter Johnsson.

  Dyrare i södra Sverige

  Länsförsäkringar är den dominerande aktören på marknaden för privata skogsägare. De försäkrar 8,6 miljoner av cirka 11 miljoner privatägda hektar i Sverige.

  Länsförsäkringars premier beror på var i Sverige skogsmarken ligger, hur stor marken är och hur mycket gran det står per hektar. Det är dyrare att försäkra i södra Sverige, bland annat beroende på att stormrisken är större söderut.

  – Vi höjde för fem, sex år sedan, men efter det har vi inte haft några rejäla höjningar. Den har i stort sett bara indexreglerats. Vi är så pass stora aktörer inom bland annat skogsförsäkringar att vi måste ha en premie som håller över tid, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

   Enligt Johan Litsmark på Länsförsäkringar har deras premier bara indexreglerats sedanen större höjning för 5-6 år sen.
  Enligt Johan Litsmark på Länsförsäkringar har deras premier bara indexreglerats sedanen större höjning för 5-6 år sen. FOTO: Länsförsäkringar

  Kan bli fler höjningar

  Försäkringsbolaget Dina höjde sina premier på branddelen i skogsförsäkringen den första januari i år.

  – Vi har sett att både storm- och brandrisk har ökat så vi har gjort mindre justeringar. Vi anpassar premien varje år och det kan bli en justering även till nästa år, säger Stefan Magnusson, produktansvarig för lantbruksförsäkringar på Dina.

   Dina fördubblade brandpremien vid årsskiftet 2018/2019, enligt Stefan Magnusson.
  Dina fördubblade brandpremien vid årsskiftet 2018/2019, enligt Stefan Magnusson. FOTO: Dina

  Johan Litsmark på Länsförsäkringar rekommenderar förstås skogsägare att försäkra sin skog.

  – Relativt värdet som står i skogen är försäkringspremien en spottstyver. Det är inget att tveka på.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen