Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 juni

  Hitta angrepp av granbarkborre – med satellitbilder

  Genom att jämföra satellitbilder över sin skog ska skogsägare lättare kunna se tecken på om träden angripits av granbarkborre.

   Med hjälp av Skogsstyrelsens nya karttjänst kan skogsägare med hjälp av satellitbilder lokalisera granbarkborreangrepp.
  Med hjälp av Skogsstyrelsens nya karttjänst kan skogsägare med hjälp av satellitbilder lokalisera granbarkborreangrepp. FOTO: TT

  Det är Skogsstyrelsen som nu utökar sin karttjänst ‘Skador på skog’ och erbjuder skogsägare att med hjälp av satellitbilder jämföra hur skogen eventuellt förändrats över tid.

  Genom att göra en så kallad förändringsanalys kan man se om granarnas vitalitet minskat vilket kan tyda på angrepp av granbarkborre.

  Hitta drabbade områden

  ”Förändringsanalyserna är till stor hjälp eftersom skogsägare ser vilka områden som kan vara drabbade och som måste kontrolleras och åtgärdas”, säger Alice Högström, projektledare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

  Som ATL tidigare skrivit om erbjuder Skogsstyrelsen också tjänsten riskindexkartan som visar vilka områden som har störst risk att drabbas av granbarkborreangrepp. Den underlättar arbetet i början av svärmningsperioden genom att indikera var man ska leta efter de tidiga angreppen.

  Gratis karttjänst

  Riskindexkartan och satellittjänsten finns tillgängliga på Skogsstyrelsens sajt under karttjänsten ‘Skador på skog’.

  Skogsstyrelsen tipsar om att man redan nu kan använda sig av förändringsanalyser för att lokalisera förra årets skador, då det kan finnas nya angrepp nära dessa.

  Relaterade artiklar

  Till toppen