Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 mars 2020

  Historiskt tidig skogsplantering

  Karlshamn.

  Redan förra veckan, den fjärde mars, sattes de första skogsplantorna i backen. Det skedde utanför Karlshamn i Blekinge, fyra veckor tidigare än normalt.

   På Svenska Skogsplantor tycker man det är bra med en mjukstart på säsongen. ”Vi känner på distributionen, vi hinner tina plantor och förbereda oss”, säger Anders Elling.
  På Svenska Skogsplantor tycker man det är bra med en mjukstart på säsongen. ”Vi känner på distributionen, vi hinner tina plantor och förbereda oss”, säger Anders Elling. FOTO: Hans Dahlgren

  Det är naturligtvis den varma vintern i södra Sverige som gjort att skogarna redan är redo att ta emot årets småttingar.

  – Det är väldigt tidigt. Historiskt tidigt, tror jag. Det är cirka fyra veckor tidigare än normalt. I fjol var vi igång den 15 mars, även det var tidigt, säger Anders Elling på Svenska Skogsplantor.

  Skogsstyrelsen har inte några exakta datum på när planteringarna görs. I princip kan de göras så fort eventuell tjäle gått ur marken, det handlar mera om när plantorna kan levereras. Så om Sveriges största plantleverantör säger att det är historiskt tidigt så är det nog så.

   Anders Elling, Svenska Skogsplantor.
  Anders Elling, Svenska Skogsplantor. FOTO: Hans Dahlgren

  Komma i gång innan försommartorkan

  Området i sydöstra Sverige drabbas ofta av försommartorka, vilket innebär att många skogsägare vill komma igång tidigt med planteringen. Den tidiga starten har gjorts i dialog mellan skogsägare, plantleverantör och planteringsentreprenören.

  – Man vill utnyttja markfukten när plantan vill börja växa, så att den hinner etablera sig innan vi får försommartorkan, säger Anders Elling.

  På de hyggen som ska planteras här ska 39 000 barrotsplantor ut. Främst är det gran, men även lite tall. Dessutom har skogsägaren beställt ett litet antal björkplantor som ska sättas invid bilvägen.

   39 000 barrotsplantor ska sättas här. De här granplantorna är behandlade med det giftfria snytbaggeskyddet Woodcoat.
  39 000 barrotsplantor ska sättas här. De här granplantorna är behandlade med det giftfria snytbaggeskyddet Woodcoat. FOTO: Hans Dahlgren

  Mindre stressigt

  För planteringsentreprenören innebär den tidiga starten att säsongen sannolikt blir lite mindre stressig.

  – Det var bra att vi kunde starta nu. Det blir en lång säsong och ”pojkarna” hinner med en semester. Vädret är fint. Det är inte så hög temperatur och det är skönt när man jobbar, säger plantledaren Mateusz Kolodziem på Frelas Grönsservice, som jobbat flera år med Svenska Skogsplantor.

  Hur är det i marken, är det inte för blött?

  – Det är lite blött men det är bra för killarna som planterar. Det är lite lättare att få ner plantorna i marken.

   Mateusz Kolodziem, Frelas Grönsservice.
  Mateusz Kolodziem, Frelas Grönsservice. FOTO: Hans Dahlgren

  ”Vänta några veckor”

  Den milda vintern har också inneburit att markberedarna har kunnat rulla, vilket underlättar planering och logistik inför årets planteringar.

  – Markberedningssäsongen har ju varit ett par månader längre än normalt. Ju fler objekt som är färdiga att planteras desto lättare är det att planera, säger Anders Elling.

  Även om leveranserna av plantor nu kommit igång så smått tycker han inte att skogsägare i nuläget ska stressa med att hämta ut sina beställda plantor.

  – Vi vill gärna att man väntar några veckor på grund av distributionen. Det är bättre att vi till våra terminaler levererar fulla bilar och släp, med tanke på miljön och annat. Men det går alldeles utmärkt att avropa plantorna nu för att bestämma en leveransvecka.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen