Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 oktober 2020

  Historiskt beslut av Lantmäteriet

  Efter tio år har Lantmäteriet tagit beslut i sitt kanske största ärende någonsin – omarronderingen Stora Tuna, Borlänge.

   Omarronderingen i Borlänge har lett till att medelstorleken på fastigheterna ökat från 18 till 31 hektar. Bilden visar en annan omarrondering, i Stumsnäs i Rättviks kommun.
  Omarronderingen i Borlänge har lett till att medelstorleken på fastigheterna ökat från 18 till 31 hektar. Bilden visar en annan omarrondering, i Stumsnäs i Rättviks kommun. FOTO: Mari Nälsén

  Omfattningen med 1 500 sakägare och 23 000 hektar är en orsak till att ärendet dragit ut på tiden. Som ett resultat av omarronderingen har 1 701 fastigheter blivit 1 044, och antalet skiften på fastigheterna minskat från 6 046 till 2 673.

  ”Omarronderingen, då mindre skiften slås samman till större ägor, gynnar de flesta enskilda fastighetsägare, men också samhället i stort, både ekonomiskt och miljömässigt”, säger Elisabeth Olsson, enhetschef på Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.

  De fastighetsägare som ändå inte är nöjda har fyra veckor på sig att överklaga innan beslutet vinner laga kraft.

  Läs också: Omarrondering av skog en tydlig vattendelare

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen