Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 februari

  Himalayabjörk på villovägar - belöning utlovas

  Något saknades när Christian Faurschou kom till sin plantskola i lördags. Minst 15 träd på 5 till 6 meter var stulna.

   Minst 15 träd, bland annat manchurisk solfjäderslönn (bilden), till ett värde av 150 000 kronor stals nyligen från en plantskola på Jylland.
  Minst 15 träd, bland annat manchurisk solfjäderslönn (bilden), till ett värde av 150 000 kronor stals nyligen från en plantskola på Jylland. FOTO: Wikimedia Commons/James Steakley

  Under natten hade någon tagit sig in på plantskolan Ellengaard utanför Randers på Jylland, Danmark. Det skriver Wood Supply DK. Efter att noga ha hållit sig undan för bevakningskamerorna använde sig tjuven av en av plantskolans egna släpkärror för att forsla bort träden. Eller tjuvarna, varje träd väger nämligen runt 150 kilo, och på plantskolan flyttas det normalt med gaffeltruck.

  Tjuvarna visste också vad de var ute efter och tog bara de bästa exemplaren av himalayabjörk, kejsarlind, manchurisk solfjäderslönn och pyramidavenbok. Sammanlagt uppskattas värdet på de stulna träden till cirka 150 000 kronor. Den tomma släpkärran återfanns av polisen bara några kilometer ifrån plantskolan, men av träden finns ännu inga spår.

  Belöning utlovas

  I ett inlägg på Facebook utlovar Christian Faurschous nu 5 000 danska kronor, motsvarande 7 000 svenska, till den som kan lämna tips till polisen som leder till att tjuvarna tas fast och döms. För att få spridning på efterlysningen kommer han också att lotta ut ett presentkort på 1 000 kronor bland de som gillar inlägget.

  Under tiden åker han själv runt i landet och letar efter de stulna träden.

  ”Jag kommer att känna igen träden när som helst eftersom jag vet hur de beskurits och vårdats fram tills de stals”, säger han till TV 2 Östjylland.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen