Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 april 2018

  Herman Sundqvist om de heta skogsfrågorna

  Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist är kritisk mot parterna i skogsdebatten. Det säger han i en intervju med ATL. – Det finns företrädare för såväl storskogsbruk som skogsägarrörelsen som miljörörelsen som uttrycker sig på ett sätt som jag inte tycker för saken framåt alls, säger han.

   Mitt i debatten. På ATL.nu/atltv finns en lång intervju med Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist där han utvecklar sin syn på skogsdebatten och hur olika intressen i skogen borde kunna samsas.
  Mitt i debatten. På ATL.nu/atltv finns en lång intervju med Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist där han utvecklar sin syn på skogsdebatten och hur olika intressen i skogen borde kunna samsas. FOTO: Härje Rolfsson

  Herman Sundqvist tycker att det är bra med en intensiv debatt om skogen, men anser att den har blivit allt mer polariserad och oförsonlig.

  Vilket gör att det saknas utrymme att tänka nytt och hitta gemensamma lösningar.

  – Jag har svårt att som läget är nu se att företrädare för miljörörelsen skulle våga eller kunna lyfta ett förslag om anpassade avverkningar i nyckelbiotoper. Eller på motsvarande sätt att företrädare för skogsbruket skulle lyfta förslag som tydligt innebär ett större ekonomiskt avstående eller ansvarstagande.

  Herman Sundqvist anser inte att man måste välja mellan hänsyn till skogsproduktion, naturvårdshänsyn, klimat och sociala värden.

  – Det kommer alltid att handla om avvägningar, men det är farligt och olyckligt att lyfta fram någonting framför det andra.

  Generaldirektören är övertygad om att det går att både öka produktionen i skogen och samtidigt öka naturvårdshänsyn.

  ­­– Visst finns det en motsättning, men det finns samtidigt en oerhört outnyttjad potential på både produktionsområdet och naturvårds- och miljöområdet. Vi kan göra allting som vi gör idag betydligt bättre, säger Herman Sundqvist.

  Nyckelfråga

  En het fråga i skogsbruket handlar om nyckelbiotoperna. När väl Skogsstyrelsen får uppdraget av regeringen ska hela landet inventeras. Och fler nyckelbiotoper lär hittas och registreras. I dag kan certifierade skogsägare enligt reglerna inte avverka nyckelbiotoper. Herman Sundqvist ser inte det som Skogsstyrelsens ansvar och uppmanar FSC och PEFC att hitta en lösning.

  – Jag tycker att parterna i certifieringen har ett väldigt stort ansvar att lösa den här frågan, säger han.

  – Det är djupt olyckligt om det uppfattas hos markägare att nyckelbiotoper inte är något man vill ha. Det riskerar att leda till att markägare sköter skogen för att naturvärden inte ska utvecklas. Det är fullständigt åt pipsvängen.

  Själv har Herman Sundqvist 450 hektar produktiv skogsmark i Norrbotten som han sköter genom trakthyggesbruk med naturhänsyn. Han försöker göra så mycket som möjligt av plantering och röjning själv.

  – Det handlar om att sköta skogen för att den ska generera en ekonomisk avkastning. Men resan dit rymmer så oerhört mycket annat. I form av upplevelser och glädje på olika sätt.

  Herman Sundqvist om:

  Kan skogsägarna hugga mer eller mindre i framtiden?

  – Jag tror att de kan hugga mer i framtiden och det är dessutom mycket önskvärt att vi avverkar mer i Sverige i framtiden.

  Om att besked om ersättning för nekad avverkning av fjällnära skog dröjer:

  – Jag är den förste att förstå och beklaga att det finns en stor frustration över att det dragit ut på tiden på det här sättet, men det finns bitar i det här som måste bli rätt och riktigt för att vi ska få en långsiktig och rättssäker lösning.

  Vilka skogsintressen han själv representerar:

  – Ganska många. Jag är allmänt naturintresserad. Hängiven fågelskådare. Intresserad skogsbrukare. Att röja är roligt.

  Jarl Herman Sundqvist

  Ålder: 54.

  Bor: Avan, på landet utanför Luleå

  Jobb: Generaldirektör för Skogsstyrelsen.

  Extraknäck 1: Skogsbruk på 455 hektar. Aktivt.

  Extraknäck 2: Herman Sundqvist Naturfoto. Vilande.

  Aktuell: Mitt i den stormiga skogsdebatten.

  LÄS OCKSÅ: Ministern positiv till LRF:s förslag om bättre skydd för Sveriges bönderLÄS OCKSÅ: Skogforsk utreder buskiga tallarLÄS OCKSÅ: Dålig lönsamhet trots rekordår för sågverkenLÄS OCKSÅ: Masur för miljoner

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen