Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 september 2017

  Herman Sundqvist: ”Debatten har tagit en felvändning”

  Regeringens satsning på 200 miljoner kronor för att inventera nyckelbiotoper får skogsägare att gå i taket. Men Skogsstyrelsens generaldirektör manar till lugn: ”Först en ny metod, sedan ska vi inventera.”

   Skogsägarföreningarna är rädda för att nyckelbiotoper inte ska få formellt skydd, som här där området markeras av en vit stolpe med blå skylt.
  Bild 1/2 Skogsägarföreningarna är rädda för att nyckelbiotoper inte ska få formellt skydd, som här där området markeras av en vit stolpe med blå skylt. FOTO: Rolf Segerstedt
   Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen, manar till lugn.
  Bild 2/2 Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen, manar till lugn.

  Skogsstyrelsen ska på regeringens uppdrag inventera nyckelbiotoper och får 20 miljoner kronor per år under en tioårsperiod.

  Budskapet från miljöminister Karolina Skog är att regeringen vill att skyddsvärda skogar ska bevaras, antingen genom formellt skydd eller genom frivilliga avsättningar.

  Dessutom anslår regeringen 250 miljoner kronor per år under samma tioårsperiod för att ersätta de skogsägare som har nyckelbiotopsrika brukningsenheter, så att skogsägare inte kommer i kläm.

  Är upprörd

  Men det är just det som skogsägarföreningarna tror att skogsägare kommer att göra. Norra Skogsägarnas ordförande Torgny Hardselius är upprörd, för han tror inte alla kommer att få ersättning.

  – Det är ett fruktansvärt billigt sätt för staten att skydda skog. Det är jäkligt obra som vi säger på norrländska.

  ATL når honom på telefon när han är ute och kör rundbalar i Långträsk som ligger mellan Piteå och Luleå, och han tycker att regeringens satsning är ett hot mot landsbygden. Torgny Hardselius säger att nyckelbiotoper har blivit något helt annat än det var tänkt, och att arealerna blivit alldeles för stora.

  Han är frustrerad över att samtidigt som regeringen säger att vi måste ställa om till ett fossilfritt samhälle, låses allt mer av skogen in – skog som kan bidra till omställningen.

  Han tycker att regeringen borde ha väntat in Nationella skogsprogrammet.

  – Man borde vänta på att det sjösätts innan man gör en massa annat. Man låser in sig när man gör så här, säger Torgny Hardselius.

  LEDARE: Regeringen skapar nya problem i skogen

  Manar till lugn

  Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist tycker dock att debatten tagit en fel vändning och manar till lugn. Medel är avsatta för formellt skydd på nyckelbiotopsrika brukningsenheter, det vill säga när andelen nyckelbiotop överstiger 5 procent av arealen.

  Han påpekar också att det är den nya metoden, som inte är klar ännu, som ska användas i nordvästra Sverige.

  – Först ska vi ha en utvecklad och förbättrad metodik klar till årsskiftet, sedan ska vi inventera. Vi ska vänta in det arbetet, säger Herman Sundqvist.

  LÄS OCKSÅ: Skogsägare rasar mot regeringens förslag

  Skogsstyrelsen har för närvarande pausat inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige, eftersom metoden för inventering behöver utvecklas.

  Har ni fått det här uppdraget eftersom ni pausade inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige?

  – Det är en hypotetisk fråga. Men pausen startade en debatt och den debatten har bidragit till det här, säger Herman Sundqvist.

  Han anser dock att en nyckelbiotopinventering är önskvärd och att det är bra att den nu blir ordentligt genomförd.

  Är ni klara med all nyckelbiotopinventering om tio år?

  – Min bedömning är att om vi nu gör inventeringar i tio år, då gör vi färdigt. Ja, då är det färdigt sen, säger Herman Sundqvist.

  Fakta: Brukningsenhet

  En markägare kan äga en eller flera skogsfastigheter. Enligt Skogsvårdslagen utgör all produktiv skogsmark som han eller hon äger inom en kommun en brukningsenhet.

  LÄS OCKSÅ: Betesskador: ”Vi går mot katastrof här”

  Relaterade artiklar

  Till toppen