Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 september 2017

  Hela världen ryms på hygget i Renés sättarlag

  Hammerdal.

  43 anställda från 16 olika länder ingår i sättarlaget hos Håxås Skogstjänst i Jämtland.

  – Jag personligen tycker det är väldigt roligt, säger arbetsgivaren René Schiller.

   ”Det spelar ingen roll varifrån man kommer och vilken motivation man har, det viktiga är att det finns en motivation”, menar René Schiller som har anställda från hela världen i sina sättarlag.
  Bild 1/4 ”Det spelar ingen roll varifrån man kommer och vilken motivation man har, det viktiga är att det finns en motivation”, menar René Schiller som har anställda från hela världen i sina sättarlag. FOTO: Sara Adelhult
   Lagbasen Nure Hule Adam tillsammans med Kamil Muhammed Hussen, Kasim Omer Ahmad och Jimie Abubeker – fyra killar från två olika länder på samma hygge som talar sammanlagt sju olika språk.
  Bild 2/4 Lagbasen Nure Hule Adam tillsammans med Kamil Muhammed Hussen, Kasim Omer Ahmad och Jimie Abubeker – fyra killar från två olika länder på samma hygge som talar sammanlagt sju olika språk. FOTO: Sara Adelhult
   ”Man får en inblick i andra kulturer och dagarna blir väldigt omväxlande”, säger världsmästaren på plantsättning, tysk-svenske Timo Kloft som verkligen gillar mixade sättarlag. ”Många tar bara sin matlåda och äter ensam, men uzbekerna sitter tillsammans och bjuder in alla. De är duktiga på att sprida glädje.”
  Bild 3/4 ”Man får en inblick i andra kulturer och dagarna blir väldigt omväxlande”, säger världsmästaren på plantsättning, tysk-svenske Timo Kloft som verkligen gillar mixade sättarlag. ”Många tar bara sin matlåda och äter ensam, men uzbekerna sitter tillsammans och bjuder in alla. De är duktiga på att sprida glädje.” FOTO: Sara Adelhult
   ”Om det regnar mycket, då åker vi hem, då måste vi inte jobba”, säger Kasim Omer Ahmad (till höger i bild) som liksom Kamil Muhammed Hussen gillar friheten i plantsättaryrket.
  Bild 4/4 ”Om det regnar mycket, då åker vi hem, då måste vi inte jobba”, säger Kasim Omer Ahmad (till höger i bild) som liksom Kamil Muhammed Hussen gillar friheten i plantsättaryrket. FOTO: Sara Adelhult

  Den här säsongen har René Schiller haft anställda i plantsättningen från bland annat Polen, Lettland, Portugal, Ghana, England, Eritrea och Somalia.

  – Och en tjej från Sverige.

  René Schiller, som själv ursprungligen är från Tyskland, konstaterar också att det blir allt vanligare med arbetssökande från länder utanför EU.

  – Den trenden är ganska tydlig, säger René Schiller som bland annat har haft sex anställda från Sydafrika i år.

  Blandade nationaliteter

  Vilka länder som dominerar är mest en slump, nöjda anställda rekryterar sina kompisar och så rullar det på. Men René Schiller samarbetar också med Arbetsförmedlingen och anställer alltid några nyanlända varje år.

  – Jag brukar kalla det för vårt lilla bidrag till integrationen.

  Kamil Muhammed Hussen, som bor i Strömsund och kommer från Oromia i Etiopien, hör till dem som fått jobb via Arbetsförmedlingen och som snart gjort sin första säsong på hygget. Hans drivkraft är att tjäna pengar, men han påpekar också att det finns en samhällsnytta med jobbet som känns bra.

  – När vi sätter plantor så utvecklas landet, människor och djur får nytta av skogen.

  Uppskattar mixen

  Lagbasen och landsmannen Nure Hule Adam har varit med i sex säsonger och gillar när det är en stor mix av anställda från olika länder.

  – Vi pratar om landet, olika seder, språket och naturen. Vi lär av varandra, säger Nure Hule.

  René har satsat aktivt på att skapa en familjekänsla för att få de anställda att trivas och komma tillbaka. Han är ofta ute i skogen och han har alltid telefonen påslagen för att snabbt kunna lösa problem. Uppenbarligen är det ett recept som funkar eftersom ungefär åtta av tio kommer tillbaka flera säsonger. Dessutom uppmuntras alla snabba plantsättare med en specialdesignad t-shirt. Första nivån är 3000 plantor på en arbetsdag.

  – När man får den t-shirten då har man förstått jobbet, säger René Schiller med ett leende.

  Världsrekordhållare i laget

  Lyckas man sätta 5000 plantor på en dag blir man Master Planter, och så finns det två nivåer till för de allra mest tävlingsinriktade. Timo Kloft som har jobbat med René i många år både som anställd och underentreprenör är dock ensam om sin tröja. I somras satte han världsrekord med 17 681 plantor på ett dygn.

  LÄS MER: Världsrekordförsök blev succé

  Visst var det en och annan som skakade på huvudet, men hans prestation gav också energi till arbetskamraterna.

  – Det blev stora entusiastiska vågor, det var en jättegrej, säger René Schiller.

  LÄS MER: På onsdag röstar EU om skogenLÄS OCKSÅ: Svag dollar påverkar affärernaLÄS OCKSÅ: Så lyckas du med bokföryngringenLÄS OCKSÅ: Bucht: ”Självklart att betala för nyckelbiotoper”

  Håxås Skogstjänst

  René Schiller driver Håxås Skogstjänst tillsammans med Oliver Rein och företaget har sedan starten 2005 stadigt växt. Första året satte René 300 000 plantor, i år blir det 9,2 miljoner och en omsättning på omkring 16 miljoner kronor. Antal anställda från olika länder har också ökat, ifjol var det 11 nationaliteter i sättarlagen, i år kom de 43 säsongsanställda från 16 olika länder.

  Relaterade artiklar

  Till toppen