Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 januari 2016

  HD prövar inte dom om vapenlicens

  Högsta domstolen prövar inte domen mot en västsvensk 36-åring som nekats vapenlicens på grund av hans medlemskap i ett kriminellt mc-gäng.

  Mannen på bilden har inget med händelsen att göra.
  Mannen på bilden har inget med händelsen att göra.

  36-åringen ansökte om vapenlicens för ett kulvapen och ett hagelgevär. Ändamålet var att jaga älg och småvilt på den egna fastigheten i Västsverige.

  Men polisen sa nej. Beslutet motiverades med att mannen var medlem i ett kriminellt mc-gäng och att man då inte kan anses lämplig som vapeninnehavare. 

  Beslutet överklagades och förvaltningsrätten gav mannen rätt. Det fick i sin tur polisen att överklaga till kammarrätten.

  – Även om den här mannen skulle ha de bästa av avsikter så kan han i den miljön bli utsatt för påtryckningar från andra, sa Lars Brask vid polisen, till tidningen GT.

  Kammarrätten gick på polisens linje och säger i sin dom att det inte är en medborgerlig rätt att inneha vapen utan en förmån och under förutsättning att personen i övrigt uppfyller lagens krav.

  36-åringen ville dock att Högsta domstolen skulle pröva kammarrättens dom. HD beslöt att inte bevilja prövningstillstånd. Det betyder att kammarrättens dom står fast.

  Relaterade artiklar

  Till toppen