Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 maj 2019

  Nedläggningen av Rolfs såg får ny hård kritik

  Setras nedläggning av Rolfs såg i Kalix möter skarp kritik. Kommunalrådet Tommy Nilsson (S) tror att företaget aldrig vilje sälja.

  – Det känns som förhandlingarna bara varit ett spel för gallerierna och att ambitionen hela tiden varit att lägga ner sågen.

   Rolfs såg, Kalix.
  Rolfs såg, Kalix. FOTO: Setra

  I ett och ett halvt år har Setra försökt sälja sitt sista sågverk i Norrbotten, Rolfs Setra. Men buden som kommit in har inte uppfyllt Setras förväntningar och i höstas kom beskedet att sågverket läggs ner, vilket innebär att 60 jobb försvinner.

  Nu riktar Kalix kommunalråd Tommy Nilsson (S) djup kritik mot den enligt honom långdragna försäljningsprocessen.

  – Vem får låna pengar till ett sågverk utan råvara?, säger Tommy Nilsson till SVT Nyheter Norrbotten.

  – Det känns som förhandlingarna bara varit ett spel för gallerierna och att ambitionen hela tiden varit att lägga ner sågen.

  ”Inte rätt affärsmässigt”

  Som ATL tidigare skrivit lades sågverket i Seskarö i Norrbotten ned under våldsamma protester 2008. Då ville Setra fokusera verksamheten till Rolfs såg, som de köpt två år tidigare. Protesterna handlade om att Setra, genom köpet av Rolfs, ansågs manövrera ut privat näringsverksamhet för att öka sina egna vinster.

  Setra Groups VD Hannele Arvonen säger till SVT att företaget ännu inte mottagit något bud som motsvarar deras förväntningar.

  – Som VD kan jag inte rekommendera styrelsen att sälja om vi får bud som inte är rätt för oss affärsmässigt.

  ”Vi är besvikna”

  Hon säger att tiden har börjat rinna ut för att en intressent ska kunna ta över sågen. Men Kalix kommunalråd Tommy Nilsson (S) ger sig inte.

  – Vi är besvikna, ledsna och förbannade, säger han och poängterar att kommunen är beredd att sätta sig vid förhandlingsbordet igen.

  Nedläggningen av Rolfs såg innebär att ungefär 150 000 kubikmeter timmer per år söker en ny mottagare.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen