Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 december 2019

  Hård dom för entreprenörer: ”Ingen kommer våga köra”

  Domen mot entreprenören i branden i Västmanland kan få svåra konsekvenser för svensk skogsindustri, menar Skogsentreprenörerna. Risken finns att ingen vågar köra.

   Skogsbranden i Västmanland bröt ut den 31 juli 2014.
  Skogsbranden i Västmanland bröt ut den 31 juli 2014. FOTO: Niclas Hammarström/Aftonbladet/TT

  Efterspelet av branden i Västmanland 2014 kan ställa till det rejält för landets skogsentreprenörer och för arbetet i torra sommarskogar. Domen som kom under förmiddagen visar att beställaren av ett skogsarbete, i det här fallet Stora Enso, frias helt. Hela ansvaret faller på det lilla skogsentreprenörsföretaget. Tingsrätten i Västmanland anser att de som utför maskinarbetet också är de som bäst kan avgöra om riskerna är så stora att arbetet måste ställas in.

  – Vi måste läsa domen mer noggrant, men det här hade vi inte förväntat oss. Och det här kan få stora konsekvenser för enskilda entreprenörer och för hela skogsbruket. Är det denna dom som gäller kan det bli väldigt dyrt med toapapper i framtiden, menar Kolbjörn Kindströmer, ordförande i Skogsentreprenörerna.

  – Jag hade inte förväntat mig att det skulle bli en så hård dom. Jag hade hoppats på friande dom för båda.

  Kunde inte föreställa sig domslutet

  Sedan branden har branschen jobbat hårt för att minska risken för brand i samband med skogsarbete. Man betonar också samarbetet mycket tydligare.

  – Man måste komma ihåg att domen gäller det som hände 2014. Då hade man andra förutsättningar. Nu har vi jobbat med nya branschriktlinjer i snart sex år och vi jobbar helt annorlunda än vad vi gjorde då. Nu skriver vi bland annat upp vad vi har kommit överens om med uppdragsgivaren. Då är bägge parter överens om att köra.

  Kolbjörn Kindströmer kunde ändå inte föreställa sig att hela ansvaret i det här fallet skulle hamna på en enskild entreprenör.

  – Det är så konstigt. Det är en lång kedja med aktörer i skogsarbetet. Det är planerare, industri, entreprenörer, avverkningslag och vi ska vara ett team tillsammans. Helt plötsligt när det händer något är det bara den lille entreprenören ute i skogen som står med ansvaret och har gjort felet. Jag fattar inte det riktigt, säger Kolbjörn Kindströmer.

  Branschorganisationen Skogsindustrierna vill inte kommentera domen utan hänvisar till Stora Enso, som är det var det beställande företaget som åklagaren väckte talan mot och som slapp betala företagsboten på fem miljoner kronor. Stora Enso vill i sin tur heller inte kommentera domen utan hänvisar till sin advokat Tomas Nilsson.

  – Nu har vi fått ett ställningstagande från tingsrätten och av det som jag har hunnit läsa förefaller det som att det är en mycket välunderbyggd dom. Den tar ställning till alla de frågor som var uppe i rättegången, säger Tomas Nilsson.

  Är ni nöjda med domen?

  – Ja, det måste man säga eftersom vi försökte förklara för tingsrätten att det inte fanns skäl att lägga någon företagsbot på Stora Enso. Uppenbarligen delar tingsrätten den bedömningen.

  Skogsentreprenörerna tror däremot att domen kan få stora konsekvenser, om den står kvar.

  – Är det denna dom som gäller kommer det att bli väldigt svårt att få fram virke under sommarperioderna. Ingen kommer våga köra, menar Kolbjörn Kindströmer.

  – Det är en mycket känslig fråga och jag är mycket frustrerad. Jag kunde inte föreställa mig det här. Nu måste vi läsa domen ordentligt och tänka till. Vad kommer att gälla 2020 och i framtiden? Det blir ju betydligt knöligare än om det varit en friande dom. Det hade varit bra för skogsbranschen och hela Sverige eftersom vi har tagit ett mycket stort ansvar i frågan sedan 2104. Men nu blev det tyvärr inte så.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen