Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 augusti 2019

  Här växer svenskarnas pensionspengar 

  Svenska pensionärer tjänar stora pengar på att bolag i Sverige satsar pengar på lettisk skog – bara Bergviksaffären gav mer än en kvarts miljard kronor på tio år i vinst till svenska pensionsfonder.

   Skog vid kust i Lettland, och äldre person med portmonnä. Arkivbild.
  Skog vid kust i Lettland, och äldre person med portmonnä. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Pensionsplacerare letar trygga och säkra placeringar med lång horisont. Det finner de i skogen, anser Karl Danielsson från Norrköping, talesperson för SEB-anknutna Silvestica, som är Sveriges enda renodlade skogsfond för institutioner.

  – Intresset för alternativa gröna investeringar kommer att öka, säger han.

  Flera tecken tyder på det. När Bergvik styckades upp under första halvåret i år, skapade pensionsbolaget Kåpan och statliga Tredje AP-fonden, med bolaget Gysinge skog, och Länsförsäkringar, med Hällefors Tierp skogar, egna skogsbolag i Sverige.

  En del av värdena i Bergvik har skapats i Lettland, där försäljningen av skog till Södra Skogsägarna gav nära en miljard i reavinst efter skatt.

  En dryg fjärdedel av aktierna ägdes av olika pensionsfonder, som alltså kan räkna hem mer än en kvarts miljard till sina pensionssparare.

  Läs mer: Så tjänade Bergvik en miljard i Lettland

  ”Vi har en långsiktig plan”

  En annan stor skogsaffär i Lettland i fjol gynnade pensionsspararna i svenska SPP och dess norska ägare Storebrand. Deras Foran Real Estate såldes för 1,25 miljarder svenska kronor till Ikea Group. Vad reavinsten blev i den affären är inte känt.

  Skogsfonden Silvestica kommer att placera mer pensionspengar i skog.

  – Vi har en långsiktig plan att förvärva ganska mycket i Baltikum, Finland och Sverige under tio år. Målsättningen är att växa med cirka 10 000 hektar årligen, säger Karl Danielsson.

  I dag äger Silvestica 30 983 hektar. I Finland har den köpt 26 383 hektar, det mesta av papperskoncernen UPM. I Litauen finns 2 900 hektar och i Lettland 1 700.

  Läs mer: Lettisk skog allt mer svenskägdLäs mer: Ikea storägare i Lettlands skogar

  Ger skogarna bättre omvårdnad

  I Baltikum är boniteten hög men fastigheterna i ett sämre skick än i Sverige och Finland.

  – Det är den stora skillnaden. Därför kräver det mycket mer omvårdnad och det är det de svenska ägarna har tillfört Baltikum.

  I dag är både industrin och institutionella investerare intresserade av skogsmark.

  – Industrin behöver stärka sin virkesbas och det spelar roll att det 2018 blev väldigt dyrt att importera massaved från Baltikum. Parallellt vill institutionella investerare sätta undan en del pengar i gröna, alternativa investeringar som skog, säger Karl Danielsson.

  Läs mer: Södras affär gynnade Håkan – lyfte skogspriset

  Relaterade artiklar

  Till toppen