Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 april

  Här ska Setra och Preem göra olja av sågspån

  Snart kan man köra fordon på sågspån. Nu har det första spadtaget tagits för Setras och Preems samägda pyrolysoljeanläggning i Gävle.

  25 000 ton olja ska produceras årligen på Pyrocells blivande anläggning i Gävle. Det ska räcka till mellan 15 000 och 17 000 bilars årsförbrukning, enligt bolagets ordförande Pontus Friberg.

  Första spadtaget har precis tagits och anläggningen ska om allt går enligt plan vara i drift hösten 2021.

  Råvaran är sågspån från Setras sågverk Kastet i Gävle. I anläggningen förvandlas den till bioolja som transporteras till Preems raffinaderi i Lysekil för att där förvandlas till antingen biodiesel eller biobensin som blandas in i den övriga produktionen. Ett koncept som har potential att växa, menar Pontus Friberg:

   ”Jag hoppas och tror att det finns en vilja att Sverige inte ska förlita sig på importerat bränsle för att nå miljömålen för 2030”, säger Pyrocells ordförande Pontus Friberg.
  ”Jag hoppas och tror att det finns en vilja att Sverige inte ska förlita sig på importerat bränsle för att nå miljömålen för 2030”, säger Pyrocells ordförande Pontus Friberg. FOTO: Pyrocell

  – Nu har vi fullt fokus på att bygga och ta anläggningen i Gävle drift. Men visst är det i vårt intresse att det blir en satsning på fler anläggningar. Vi tror på konceptet att producera olja av närproducerat sågspån. Men några ytterligare beslut är inte tagna.

  Mycket talar dock för att den eller de nya anläggningarna kommer att finnas i närheten av ett Setrasågverk.

  Mångmiljonsatsning

  Han vill inte avslöja hur mycket fabriken i Gävle kostar att sätta upp. Men satsningen har fått 117 miljoner i investeringsstöd från regeringens satsning Klimatklivet.

  – Vilket är en betydande del i budgeten, säger Pontus Friberg.

  Redan 2022 kommer verksamheten att gå in i en kommersiell fas. Några stora orosmoln ser Pontus Friberg inte: beslutet i riksdagen att utsläppen av fossil koldioxid ska minska med 70 procent till 2030 och vara nere på 0 femton år senare gör att det finns en tydlig politisk vilja att satsa på förnyelsebara bränslen.

  Tror på inhemskt

  – Det krävs både riskkapital och en tydlig politik för att Sverige ska komma dit. Ytterligare krafttag måste också snart till för att nå målen för 2030 – det är inte långt kvar, det är i praktiken i morgon. Och jag hoppas och tror att det finns en vilja att Sverige inte ska förlita sig på importerat bränsle för att nå dit.

   Setra satsar på att bygga en pyrocelloljefabrik vid anläggningen på Kastet tillsammans med Preem. Där ska 80 000 ton sågspån förvandlas till fordonsbränsle varje år.
  Setra satsar på att bygga en pyrocelloljefabrik vid anläggningen på Kastet tillsammans med Preem. Där ska 80 000 ton sågspån förvandlas till fordonsbränsle varje år. FOTO: Setra

  Så går det till i Gävle

  Såg- och kutterspån torkas till 5 procents vattenhalt. I en snabb och syrefri process hettas spånet upp till cirka 500 grader. Då bildas pyrolysgas, som efter att ha renats från koks kyls ner och blir till bioolja.

  Gävleanläggningens produktion på cirka 25 000 ton bioolja kräver cirka 80 000 ton spån.

  Pyrolysoljan är en vätska med lågt pH-värde som varken är klassad som brand- eller miljöfarlig. Förutom oljan kommer anläggningen också att producera omkring 1 000 ton aska per år.

  Enligt Setra produceras det omkring fyra miljoner ton sågspån per år som med pyrolystekniken skulle räcka till 1–2 miljarder liter bensin och diesel.

  Alla typer av skogsråvara kan användas i processen, även till exempel grenar rötter och toppar.

  Källa: Setra

  Relaterade artiklar

  Till toppen