Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 mars 2017

  Här behandlas rotrötan vid gallring

  LJUNGBY.

  Behandlingen mot rotröta sprutas på samtidigt när skördaren sågar av trädet. För skogsentreprenören Martin Anderberg i Lagan i södra Småland betyder våren behandling mot rotröta vid gallringar.

   Behandlingen mot rotröta sprutas på samtidigt som skördaren sågar av trädet.
  Behandlingen mot rotröta sprutas på samtidigt som skördaren sågar av trädet. FOTO: Birgitta Sennerdal
   Färgtabletter i vätskan som skyddar mot rotröta gör den blå. Då blir det lätt att se vilka stubbar som behandlats.
  Färgtabletter i vätskan som skyddar mot rotröta gör den blå. Då blir det lätt att se vilka stubbar som behandlats. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Martin Anderberg, skogsentreprenör som huvudsakligen kör för Södra i skogarna utanför Ljungby i Småland, har ganska nyligen dragit i gång med stubbehandlingen mot rotröta vid gallringar.

  När medeltemperaturen dagtid ligger över fem plusgrader ska behandling mot rotröta ske och när en skogsägare beställer ett gallringsuppdrag från Södra ingår automatiskt behandlingen.

  – I dag var det frost på morgonen så det hade kanske inte behövts i dag, men det är bäst att vara på säkra sidan, säger Martin Anderberg.

   Martin Anderberg är skogsentreprenör i Lagan i Småland.
  Martin Anderberg är skogsentreprenör i Lagan i Småland. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Gallrar i ett blandbestånd

  När ATL träffar honom gallrar han i ett blandbestånd med gran och lärk. Lärk är lite mer rötbeständigt än gran, men Södra vill vara på säkra sidan och behandlar även den.

  För Martin Anderberg betyder behandlingen lite merarbete. Han måste ha en vattentank framme på skördaren och två blandningsbehållare.

  På morgonen häller han i en flaska rotstopp och lägger i ett par färgtabletter. Upp till två flaskor går det åt per dag.

  – Det är lite joxigt och nävarna blir blå, men man får bara tänka och planera lite extra för vattenpåfyllning och sånt, säger Martin Anderberg och visar upp sina svagt blå händer.

   Martin Anderberg i sin skördare utför gallringsuppdrag åt Södra i skogarna utanför Ljungby.
  Martin Anderberg i sin skördare utför gallringsuppdrag åt Södra i skogarna utanför Ljungby. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Stubben blåmarkeras

  Från dunkarna går vattnet ut i skördaraggregatet och i samband med fällkapet sprutar aggregatet ut vätskan och stubben blåmarkeras.

  Fram till slutet av november behöver han ha dunkarna med sig, under vintermånaderna behövs inte behandlingen mot rotröta.

  LÄS MER: Kostsam rotröta kan behöva bekämpas i hela landet

   Vid gallringar under vår, sommar och höst ingår behandling mot rotröta när Södra utför gallringar.
  Vid gallringar under vår, sommar och höst ingår behandling mot rotröta när Södra utför gallringar. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Relaterade artiklar

  Till toppen