Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 januari

  Här är de dyraste och största skogsköpen 2018

  Fjolårets dyraste privatskogsförsäljning gick loss på 37 miljoner kronor, visar en unik sammanställning som ATL har gjort. Dyrast var skogen i och omkring Stockholmsregionen. Mest hektar för pengarna fick man i Norrland.

   Förmögna köpare handlar en skogsinvestering sällan om enbart skogsbruksavkastning – utan också om ”härligshetsvärden”.
  Förmögna köpare handlar en skogsinvestering sällan om enbart skogsbruksavkastning – utan också om ”härligshetsvärden”. FOTO: Mostphotos

  ATL har sammanställt de tio dyraste privatskogsfastigheterna som såldes 2018 – samt de tio största fastigheterna som köptes förra året. Sammanställningen bygger på statistik från Lantmäteriet.

  Dyrast var en fastighet på 440 hektar i Järnatrakten i Södertälje kommun. Den såldes i april för 37 miljoner kronor.

  Närhet till Stockholm

  Näst dyrast var en fastighet på 288 hektar i Vallentuna norr om Stockholm. Prislapp: 35 miljoner. Därefter hittar vi skogsförsäljningar utanför Nyköping och Österåker på 196 respektive 102 hektar, vilka båda köptes för runt 23 miljoner.

  Samtliga låg därmed i Stockholms län eller i dess närhet. På topp tio-listan återfinns även fastigheter i Finspång, Norrköping och Norrtälje som gick för runt 19 miljoner. Även dessa orter ligger relativt nära Stockholmsregionen. Och på plats elva och tolva hittar vi även försäljningar i Flen och Nykvarn i huvudstadens närhet.

  Ingen överraskning

  Ulf Möller, segmentsansvarig för affärsområdet ”skog och lantbruk” på Swedbank & Sparbankerna, är inte förvånad.

  Att många av landets dyraste skogsfastigheter ligger i eller i närheten av Storstockholm beror dels på att det bor många kapitalstarka individer i landsdelen. Många av dem vill inte heller ha mer än två timmar till sin skog, vilket ökar efterfrågan på storstadsnära fastigheter.

  Att den dyraste fastigheten såldes för 37 miljoner är inte heller överraskande, enligt Ulf Möller. De högsta privatskogspriserna brukar ligga däromkring.

   Ulf Möller är segmentsansvarig för affärsområdet ”skog och lantbruk” på Swedbank & Sparbankerna. Han förvånas inte över att de dyraste skogsförsäljningarna återfinns i och omkring Stockholmsregionen.
  Ulf Möller är segmentsansvarig för affärsområdet ”skog och lantbruk” på Swedbank & Sparbankerna. Han förvånas inte över att de dyraste skogsförsäljningarna återfinns i och omkring Stockholmsregionen. FOTO: Jimmy Eriksson

  ”Härlighetsvärden”

  Men för förmögna köpare handlar en skogsinvestering sällan om enbart skogsbruksavkastning – utan också om ”härlighetsvärden”, enligt Ulf Möller.

  – Människor som har råd att köpa dyra fastigheter är sällan enbart företagsinriktade, utan det kretsar även kring rekreation och jakt och andra mjuka värden, säger han.

  Men likväl är de dedikerade att sköta sin skog väl. De gör i regel upp noggranna skogsplaner. Det är inte fråga om någon kapitalförstöring, menar Ulf Möller.

  Typiskt sätt äger skogsköpare skog sedan tidigare. Många köper en intilliggande fastighet. En sammanslagning ökar i regel skogsägarens kassaflöden.

  Mer skog för pengarna i norr

  Var hittar vi då de till ytan tio största skogsfastigheterna som såldes 2018? Jo, nio av tio återfinns i norr. Den största uppgår till 1 107 hektar och ligger i Pajala. Pris: 10,6 miljoner. Därefter följer fastigheter i Kiruna och Lycksele. Båda är över 500 hektar stora och köptes för 3 miljoner respektive 2,4 miljoner.

  Skogsfastigheterna i norra Sverige är generellt större, men även billigare än i Sydsverige och kring storstadsregionerna.

   – Skog i södra Sverige avkastar mer än den i norr. Skogen i norr växer bara hälften så snabbt som den i söder av vädermässiga skäl. Då ter det sig ganska naturligt att köpintressenterna blir färre på Norrlandsskog, säger Ulf Möller.

  Brexit hotar virkespriserna

  På riksplanet tror Ulf Möller att skogspriserna sjunker något i år efter Riksbankens räntehöjning med 0,25 procentenheter i december.

  – Men de flesta som köper skog gör det som riskspridning av sina investeringar. Det ger sämre avkastning än aktier, men är ett säkrare alternativ än börsen.

  Skogen är alltid en långsiktig investering, betonar han. Spannmåls- och skördeproduktion är inget som kan skjutas på framtiden. Men skogen kan stå kvar och växa.

  Ett orosmoln är dock Brexit som kan slå hårt mot svenska virkespriser. England är en av de största utländska köparna av svenskt virke, konstaterar Ulf Möller.

  Samtidigt växer efterfrågan på bland annat skogsbaserade biobränslen och förnyelsebara byggmaterial, när samhället ska bli fossilfritt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen