Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 december 2020

  ”Har aldrig varit så inne att gå ut och hugga gran”

  Julgransodlare har bråda dagar – när allt fler firar jul i små grupper är det fler som vill ha gran hemma. ”Självhuggning” hos julgransodlare är extra populärt.

  Toftens julgranar i Falkenberg har låtit folk gå ut i skogen för att hugga julgranar i 55 års tid.

  – Det går upp och ner, det är olika inne att gå ut och hugga själv, men det känns som att det aldrig varit så inne att gå ut och hugga gran. Det är en aktivitet i naturen, som är okej just nu, säger julgransodlaren Carl Jonson.

   Både färdighuggna granar och "självplock" går som smör i solen.
  Både färdighuggna granar och "självplock" går som smör i solen. FOTO: Janerik Henriksson/TT

  I år har de många kunderna gjort att det blir lite mindre snack än vanligt.

  – Man är kanske lite oartigare än normalt och pratar inte så länge, men vi försöker alltid växla några ord. En del har kommit i alla år. Det är speciellt att känna folk där den enda relationen är att de hämtar gran, men det är jättetrevligt.

  Samma pris för alla granar

  Toftens öppnar upp sju hektar där det växer olika sorters gran; kungsgran, serbisk, blågran och rödgran. Priset, 260 kronor, är detsamma oavsett sort eller storlek.

  – Svensson i gemen kan inte skilja på granarna. Vissa är nog glada som får en gran som är mycket dyrare än någon annanstans, men okej, grattis! Vi vill ha det så enkelt som det går, säger Carl Jonsson.

  När ATL söker en granodlare i Skåne avböjer han en intervju.

  – Det är rena rånet, vi reder knappt ut det. Alla ska ha julgran. Jag avböjer alla tidningar, jag hinner inte prata, säger han.

  Högt tryck i Stockholm

  En som fått signaler om att granarna säljer som smör i solsken är Magnus Jönsson, ordförande i Sydsveriges julgran- och pyntegröntodlarförening.

  – Det är många som firar jul i små grupper så det går åt fler granar. Det är fler som köper, och de köper tidigt. Särskilt i Stockholm har det varit ett väldigt tryck på julgranar. Man reser inte iväg och många familjer kanske firar för sig själva och då vill alla ha en gran, säger Magnus Jönsson.

   Carl Jonsson öppnar 7 hektar för "självplock" av gran.
  Carl Jonsson öppnar 7 hektar för "självplock" av gran.

  Väljer bort plast

  Även om varuhusen har blivit hårda konkurrenter med sina danska granar till låga priser verkar det i år vara fler som vill handla svenskt.

  – Granarna från varuhusen är inte av samma kvalitet och vi hoppas att läget i år ska göra så att man inte vill gå in i varuhus, säger Magnus Jönsson.

   Magnus Jönsson tror att det dröjer innan ett så här bra år kommer åter.
  Magnus Jönsson tror att det dröjer innan ett så här bra år kommer åter. FOTO: Privat

  Han tror också att fler väljer bort plastgran.

  – Vanliga julgranar är mycket miljövänligare, och producerar syre och den biten. Det känns som att riktiga granar ligger i luften.

  SE MER: ATL TV Betesmark blev julgransodling – inslag från 2017

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen