Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 december 2017

  Hans väst skyddar jakthunden från vildsvinen

  Hybbekille.

  Efter att ha fått flera hundar skadade vid vildsvinsjakt började Mikael Tham att skissa på en skyddsväst. I dag har hans hundväst Tuskproof sålt i flera tusen exemplar.

  När vildsvinsstammen exploderade på Österlen i slutet av 1980-talet blev jägaren och jaktentreprenören Mikael Tham tagen på sängen. På marker där han tidigare mestadels jagat älg, rådjur och småvilt drev vildsvinen in på bred front och ritade om den skånska jaktkartan totalt.

   Jaktentreprenören Mikael Tham med den västsibiriska laikan Iceman.
  Jaktentreprenören Mikael Tham med den västsibiriska laikan Iceman. FOTO: Johan Joelsson

  KARTA: Här har folk krockat med vildsvinen

  Efter att på 1990- och 2000-talen fått flera hundar skadade av vildsvinens sylvassa betar började Mikael Tham att fundera på en lösning.

   Mikael Tham demonstrerar hur man sätter på västen.
  Mikael Tham demonstrerar hur man sätter på västen. FOTO: Johan Joelsson

  – Jag förstod tidigt att det inte gick att klä hundarna i riddarrustning med kedjor. Det gällde att skapa en skyddsväst som var både lätt, smidig och hade ett optimalt skydd, säger han när vi träffas på hans gård på Österlen.

  LÄS MER: Skydda hunden mot arga svin

  Efter att ha tittat närmare på skyddsvästar från Australien och Tyskland tog han hjälp av en vän som arbetade med ballistiskt skydd och skottsäkra västar.

   Ut på jakt! Hunden rör sig obehindrat i skyddsvästen.
  Ut på jakt! Hunden rör sig obehindrat i skyddsvästen. FOTO: Johan Joelsson

  Efter åtskilliga försök lyckades de utveckla en väst som består av tre lager tätvävd fiber i Twaron – samma material som används i västar som ska skydda väktare och polis mot blanka vapen. Västen skyddar hundens alla vitala organ, så som hjärta och lungor.

  – Om vildsvinets betar slår igenom det första lagret så börjar den glida på nästa lager, säger Mikael Tham.

   Västens starka färger och reflexer gör att hunden syns i mörker.
  Västens starka färger och reflexer gör att hunden syns i mörker. FOTO: Johan Joelsson

  Sedan den första versionen av skyddsvästen Tuskproof nådde marknaden 2009 har Mikael, tillsammans med designern Malin Herbertsson, hela tiden arbetat hårt för att förbättra den. I dag har han nått en punkt där han menar att västen, som skräddarsys i Sverige, är optimal.

  – Man ska aldrig säga att en produkt är färdig, men just nu kommer åtminstone inte jag på några fler förbättringar, säger han och ler.

  LÄS OCKSÅ: Tysk jägare dog av vildsvinsattack

  Ryktet om den ”grissäkra västen” spred sig snabbt bland skånska och sydsvenska vildsvinsjägare. De senaste åren har suget efter Mikael Thams skyddsvästar bara ökat.

  – I år har vi större efterfrågan än vad vi hinner med att producera. Normalt brukar leveranstiden ligga på 2-3 veckor. Nu får kunderna vänta i upp mot sju veckor. Så ett tips är att vara ute i god tid säger han.

   Den växande vildsvinsstammen har på kort tid ritat om den skånska jaktkartan.
  Den växande vildsvinsstammen har på kort tid ritat om den skånska jaktkartan. FOTO: Johan Joelsson

  De senaste åren har antalet anmälda hundskador vid vildsvinsjakt minskat. Mikael Tham är övertygad om att det beror på det ökade bruket av hans och andra tillverkares skyddsvästar.

   Vildsvinen slipar betarna mot varandra så att betarna i underkäken blir sylvassa, berättar Mikael Tham.
  Vildsvinen slipar betarna mot varandra så att betarna i underkäken blir sylvassa, berättar Mikael Tham. FOTO: Johan Joelsson

  En annan faktor som kan bidra, tror Mikael Tham, är att försäkringsbolaget Agria har infört en självriskbefrielse om jakthundarna bär Tuskproof.

  – Min väst kostar en del, men bara vid en liten skada så har den betalt sig. Det vet alla som har varit med jakthundar hos veterinären, säger Mikael Tham.

   Twaron – ett material som effektivt skyddar mot stick- och skärskador.
  Twaron – ett material som effektivt skyddar mot stick- och skärskador. FOTO: Johan Joelsson

  Tuskproof

  Skyddsvästen skräddarsys utifrån nio olika mått, allt för att passformen ska bli så bra som möjligt. Västen, som är utrustad med reflexer, är neutralt balanserad och tynger inte ned hunden när den simmar. Västen består av tre lager Twaron samt ett fjärde lager under buken för extra skydd.

  Mikael Tham Productions

  Företagsform. Aktiebolag (producerar bland annat jaktfilmer och skyddsvästar).

  Antal anställda: Två.

  Omsättning: 4,5 miljoner kronor.

  Resultat: 200 000 kronor.

  Vinstmarginal: Cirka 3 procent.

  Areal: Arrenderar cirka 1 400 hektar jaktmark.

  Investeringar: ”Mindre investeringar hela tiden.”

  LÄS OCKSÅ: Oklart hur bra skyddsvästar ärLÄS OCKSÅ: Mystiska lådan är djurens fasaLÄS OCKSÅ: Kartan som varnar för vildsvin

  Relaterade artiklar

  Till toppen