Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 november 2008

  Hans stamkvistare är kvick som en mus

  Tre gånger så effektiv med upp till fyra gånger större förtjänst. Det är vad Ulf Rossels nya uppfinning, stamkvistaren Klas Klättermus, skulle kunna erbjuda landets skogsbrukare.

  Efter åtta års arbete kan Ulf Rossel nu visa upp prototypen av sin senaste uppfinning: stamkvistaren Klas Klättermus. - Jag tror att den skulle kunna betyda mycket positivt för skogsbranschen, säger han.Foto: Stefan Lindblom
  Bild 1/2Efter åtta års arbete kan Ulf Rossel nu visa upp prototypen av sin senaste uppfinning: stamkvistaren Klas Klättermus. - Jag tror att den skulle kunna betyda mycket positivt för skogsbranschen, säger han.Foto: Stefan Lindblom
  Maskinen Klas Klättermus ska, enligt uppfinnaren, kunna göra det lönsamt att stamkvista virke. Foto: Privat
  Bild 2/2Maskinen Klas Klättermus ska, enligt uppfinnaren, kunna göra det lönsamt att stamkvista virke. Foto: Privat

  I dag får de som vill stamkvista sitt virke använda stege och sticksåg.
  -Men dagens metoder kostar för mycket för att det ska vara lönsamt. Därför är det få som gör det, berättar uppfinnaren Ulf Rossel som bor i Grevie i Skåne.

  Med hans nya uppfinning, Klas Klättermus, tar det cirka fyra minuter att stamkvista ett träd. Då är även tiden som det tar att rigga maskinen inräknad. Att kvista för hand tar 10-20 minuter per träd.
  Den runda och avlånga maskinen av stål fungerar genom att man fäster maskinen kring trädstammen. Man ställer sedan själv in avståndet till grenkudden.

  Två fräsar, eller knivar, snurrar överst på maskinen och fräser av alla kvistar samtidigt som maskinen klättrar uppför stammen. Den drivs av ett externt tolvvolts batteri som kan transporteras på fyrhjuling.

  Runt 8000 kronor

  Ett eventuellt pris för maskinen skulle kunna hamna runt 8000 kronor.
  -Men egentligen är priset för själva maskinen oviktigt. Det är den totala arbetskostnaden som är intressant, menar Ulf Rossel.

  Namnet Klas Klättermus är det en vän till Ulf och hans fru Monika som kommit på.
  -Hon brukar läsa boken för sina barnbarn. Jag själv hade ingen aning om vem Klas var.

  Ulf Rossel har en lång erfarenhet som uppfinnare bakom sig.
  Han har jobbat med utveckling och utprovning av artilleri i mer än 40 år, bland annat stridsvagnar och kanoner. Han är dessutom utbildad möbelsnickare.

  Flera intresserade

  Än så länge har han bara visat upp Klas Klättermus för pressen samt vissa skogsbolag och godsägare. Men mottagandet har varit positivt.
  -Flera har visat intresse i maskinen. Jag tror att den skulle kunna betyda mycket positivt för skogsbranschen.

  Stamkvistat material ger mycket fint kvalitetsvirke.
  Till exempel får man väldigt fint faner och virket betalas tre till fyra gånger mer än normalt.
  I Sverige är det främst tall som stamkvistas, men även bok, ek och gran förekommer.

  Åtta års arbete

  Det var när Ulf Rossel såg den befintliga stamkvistarmaskinen som idén till Klas Klättermus föddes. Den nuvarande modellen är 75 kilo tung och kräver två man som hanterar den.
  -Jag tänkte att det måste kunna göras lättare.
  Att framställa Klas Klättermus har tagit åtta år. Och i dag står prototypen färdig. Men hur det kommer att gå för Klas kan Ulf inte svara på.
  -Att uppfinna är inga problem. Men att få fram kapital och få i gång en serieproduktion är en annan femma. Men jag tror definitivt att efterfrågan finns i Sverige och även i andra länder.

  Tobias Sahlén

  Relaterade artiklar

  Till toppen