Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 juli

  Hans skogsförsäkring blev tre gånger så dyr

  Tenhult.

  Stora skogsbränder i omvärlden har fått skogsförsäkringarna att skjuta i höjden. Även i Sverige.

  – Oförskämt, säger skogsägaren Max Berggren, vars försäkring blev nästan tre gånger dyrare.

   Max Berggren blev förbannad när premien för skogsförsäkring trefaldigades, och bytte bolag.
  Max Berggren blev förbannad när premien för skogsförsäkring trefaldigades, och bytte bolag. FOTO: Torbjörn Esping

  Småbrukaren Max Berggren har 70 hektar skog söder om Jönköping, och premien för hans skogsförsäkring hos försäkringsbolaget If höjdes från 1 995 kronor till 5 600 kronor inför 2020. Det tyckte Max Berggren mycket illa om.

  – Jag tyckte så mycket att jag lämnade dem och valde ett annat bolag.

  Fick du ner premien då?

  – Ja, men inte så mycket som jag ville, den hamnade väl på 3 000 kronor.

  Han är inte ensam om att reagera mot höjningarna på skogsförsäkringarna. På Skogsforum vittnar flera skogsägare om höjningar, i ett fall från 5 000 kronor till 17 851 kronor på två år.

  Max Berggren säger sig inte ha fått en tydlig förklaring till sin höjning på 180 procent, men det finns en i det finstilta i specifikationen. Tidigare hade han försäkring mot brand- och stormskador. Nu gäller den även för till exempel barkborreskador.

  Världens skogsbränder spelar in

  Försäkringsbolaget If vill inte kommentera det enskilda ärendet, men skriver i ett mejl till ATL att de gjort en översyn och bara har en heltäckande försäkring nuförtiden.

  En annan förklaring till prishöjningarna är ökade skadekostnader för skogsbränder och stormar. I Sverige är det främst bränderna 2014 och 2018 som blivit kostsamma, men även de stora skogsbränderna runt om i världen spelar in. I och med att försäkringsbolagen återförsäkrar sig internationellt ger stora skadekostnader i till exempel USA att premierna stiger även i Sverige.

  ­– Ju fler naturskador vi har runt om i världen, desto mer påverkar det våra återförsäkringar och driver upp premien, säger Stefan Magnusson, produktansvarig för Lantbruk på Dina försäkringar.

  Det bekräftas av Björn Björkman, sekreterare i Lantbrukets brandskyddskommitté:

  ­– Det som är premiestyrande egentligen är de skogsbränder som varit i USA, där det var samhällen som blev förstörda.

  Få försäkringsbolag

  Samtidigt som premierna stiger är det få försäkringsbolag som konkurrerar på marknaden för skogsförsäkringar. Länsförsäkringar är helt dominerande, och sedan finns If och Dina. Samt Folksam för små skogsägare.

  – I min värld är inte monopol något bra, utan att därmed anklaga Länsförsäkringar för att vara dåliga. Men ökar konkurrensen brukar det bli bra för den som köper i slutändan, säger Erland Hedin, försäkringsspecialist på Ludvig & Co.

  Samtidigt har villkoren mellan bolagen blivit allt mer likartade. Dina ersätter inte längre för försämrat markvärde efter brand.

  – Det har varit svårt att beräkna och är numera borttaget ur ersättningen. Man får ersättning för det virkesvärde som faktiskt står där vid brandtillfället, säger Stefan Magnusson.

  Dyrare försäkringar kan göra att skogsägare tvekar att försäkra sin skog fullt ut. Värdet upplevs minska. För stora skogsägare med skog på olika ställen kan riskerna vara väl spridda utan försäkring.

  Försäkringarna minskar

  I Mellansverige, där skogsägarna har stora bränder i färskt minne, visar Skogsbarometern från i höstas att andelen skogsägare som tror att skadedjur, brand och stormar kommer att påverka skogsbruket mest har ökat från 16 till 39 procent.

  Samtidigt har andelen skogsägare med fullständig skogsförsäkring minskat från 39 till 37 procent.

  – Trots att de har lyft lika mycket som i de andra landsdelarna när det gäller oron för barkborre och brand, så har de ändå inte ökat sina försäkringar, snarare minskat. Det är motsägelsefullt, säger Per Skargren, segmentschef för Skog och Lantbruk på Ludvig & Co.

  För Max Berggren i Tenhult är det inte längre självklart att försäkra skogen.

  – Nej, det är tveksamt. Utdelningen blir inte så stor, jag tycker deras beräkningar är lite för snåla. Och allt är ju inte förstört vid en skada, det går att sälja lite av det.

  Men nuvarande premie på cirka 40 kronor per hektar går att motivera.

  – De pengarna går för all del att leva med, det vore jäkligt retfullt om det blåste ned alltihop. Eller brann upp, säger han. 

  Relaterade artiklar

  Till toppen