Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 mars

  Han stämde staten efter tvångsinlöst skog

  Tommy Hegestrands skog blev tvångsinlöst och omgjord till naturreservat. Efter att ha stämt staten på 72 miljoner kom motbudet – 25,6 miljoner.

  – Jag har aldrig varit med om dess like och blivit så illa behandlad.

   ”Det här har varit jättetungt ekonomiskt, om jag inte hade haft så god ekonomi i mitt moderbolag hade jag fått gå i konkurs”, säger Tommy Hegestrand. 
  ”Det här har varit jättetungt ekonomiskt, om jag inte hade haft så god ekonomi i mitt moderbolag hade jag fått gå i konkurs”, säger Tommy Hegestrand.  FOTO: Emma Bergstrand

  Tommy Hegestrand från Jönköping bygger hus och bedriver sedan 1990-talet skogsbruk. Hans mark i Småland och Jämtland uppgår till cirka 2 000 hektar.

  I september 2011 köpte han även en fastighet i Lofsdalen, Härjedalen, av Bergvik Skog AB. Området bestod av cirka 4 700 hektar orörd skog. 2012 fick han tillstånd av Skogsstyrelsen att avverka och öppna en åtta kilometer lång skogsbilväg. När Länsstyrelsen fick reda på planerna drogs tillstånden in och ett interimistiskt beslut togs om att göra naturreservat av 3 833 hektar.

  LÄS OCKSÅ: Stopp för tvångsinlösen i Jämtland

  Fura av toppkvalité

  I slutet av 2016 bildades därför det 3 833 hektar stora naturreservatet Sörvallen-Mellanåsen. Naturvårdsverket som skötte förhandlingarna åt Länsstyrelsen erbjöd initialt ett naturvårdsavtal värt en halv miljon kronor per år, ett bud som Tommy Hegestrand tyckte var för dåligt. 

  – Området består av över 200 000 skogskubikmeter klass S2, furu av toppkvalitet. Jag fick stämma staten för att försöka få ut ersättning för den första avverkningsrundan, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Så effektiviserar Södra inköpen

  I Östersunds tingsrätt fick han 2015 rätt till ränta för ett avverkningsvärde på nästan 17 miljoner kronor av en enig domstol. Staten överklagade genom Kammarkollegiet och i Svea hovrätt skrevs avverkningsvärdet ner till tio miljoner kronor av en oenig hovrätt, enligt Tommy Hegestrand en schablonmässig värdesänkning.

  Ovilliga att förhandla

  Han menar även att Naturvårdsverket varit ovilligt att förhandla om ersättningen för marken. När ett planerat möte ställdes in i höstas med kort varsel beslutade han sig för att stämma staten på ytterligare 72 miljoner kronor. Enligt Tommy Hegestrand har han lagt närmare tio miljoner kronor på räntor och advokatkostnader sedan han köpte skogen 2011.

  – Det har snart gått sju år sedan jag köpte fastigheten utan att några förhandlingar har ägt rum. Jag har aldrig varit med om dess like och blivit så illa behandlad, det känns som att staten försökt svälta ut mig, säger Tommy Hegestrand.

  ”Vi hade inga svar”

  Naturvårdsverket vill inte kommentera ärendet för ingående eftersom saken inte är avgjord än men Ulrika Wahlström på fastighetsenheten lämnar ett mejlsvar:

  ”Naturvårdsavtalet som erbjöds var ett försök att lösa avverkningsanmälan tillfälligt, men det blev istället ett interimistiskt beslut. Naturvårdsverket avbokade ett möte, eftersom frågan om värdet på fjällnära skogsmark hade kommit upp och vi hade inga svar att ge markägaren då. Dessförinnan har statens förhandlare haft ett flertal kontakter med markägaren”.

  ”Oförskämt bud”

  I slutet av 2017 svarade Kammarkollegiet på stämningen och erbjöd istället 25,6 miljoner kronor, en summa som bland annat baseras på värdering utförd av NAI Svefa (se faktaruta).

  – 25,6 miljoner för den här fastigheten är ett oförskämt bud. Jag har full förståelse för att man vill bilda naturreservat men då måste man ju göra rätt för sig också, säger Tommy Hegestrand.

  Han har fortfarande cirka 900 hektar skog kvar i Lofsdalen men väntar med att söka avverkningstillstånd tills ärendet om ersättningen avgjorts i Mark och miljödomstolen. Förhandlingarna väntas starta i september.  

  – När jag köpte fastigheten hade jag inte en aning om att det kunde bli så här. I framtiden kommer jag att fundera över om det är värt att investera i skog överhuvudtaget, säger Tommy Hegestrand.

  Tommy Hegestrands ersättningskrav på 72 miljoner kronor grundas i värderingar gjorda av Skogssällskapet och Bryggan som uppskattat marknadsvärdet till cirka 60 miljoner kronor. Efter marknadsvärdesminskning tillkommer även ett påslag på 25 procent i enlighet med expropriationslagen.

  LÄS OCKSÅ: Rekordstort intresse för stadsnära skogLÄS OCKSÅ: Skogsstyrelsen fick rätt i infekterad fråga om webbpublicering

  Ersättningskrav

  Kammarkollegiet anlitade NAI Svefa som i sin värdering kom fram till ett ersättningskrav på 45,6 miljoner kronor, bland annat på grund av aspekter som rör generell naturhänsyn, avverkningstakt och värdetidpunkt. Kammarkollegiet menar vidare att det beräknade marknadsvärdet ska skrivas ner med 40 procent i enlighet med hovrättens tidigare dom om ett lägre avverkningsvärde.

  Till toppen