Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 juni 2019

  VD:n vill göra Greengold till en folkaktie

  Greengold Group AB ska börsnoteras och göra skogsmark till en folkaktie, enligt bolagets VD Sorin Chiorescu.

  – Vi vill skapa en folkaktie där vanligt folk kan äga riktig skog som de är fria att sälja och köpa när de vill.

   ”Greengold Group startades med tanke på mina barn”, säger Sorin Chiorescu. Han vill inte att de ska få 500 eller 1 000 hektar skog som de inte vet hur de ska sköta. Hellre aktier i ett börsnoterat bolag.
  ”Greengold Group startades med tanke på mina barn”, säger Sorin Chiorescu. Han vill inte att de ska få 500 eller 1 000 hektar skog som de inte vet hur de ska sköta. Hellre aktier i ett börsnoterat bolag. FOTO: Börge Nilsson

  Greengoldkoncernen startades 2007 av Sorin Chiorescu som ett rent riskkapitalprojekt när han hoppade av sin karriär som forskare och prefekt vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå. Den första fonden samlade en halv miljard kronor, mycket tack vare att många sökte trygga investeringar i kölvattnet efter finanskrisen.

  När fonden startade fanns inga europeiska riskkapitalbolag som investerade i skogsmark som inte var belånad eller hade långa leveransavtal med någon industrikoncern.

  – Vi har byggt upp det här de senaste tolv åren för att bli det ledande bolaget i Europa i vår nisch. Vi har förvaltat flera miljarder med framgång för oss och våra investerare.

  Nu ska dock koncernen lämna riskkapitalbranschen och i stället satsa på att bli bredare och även en långsiktig ägare som kan locka till sig mindre investerare. Målet är att bli en folkaktie, förklarar Sorin Chiorescu. När riskkapitalprojekten är avvecklade ska Greengold Group AB, där Göran Persson är ordförande, vara koncernens enda plattform.

  – I dag är skogen tillgänglig för stora kunder som skandinaviska pensionsfonder, europeiska och amerikanska fonder och väldigt rika människor. Men ingenstans i världen finns ett bolag där vanligt folk kan få tillgång till riktig skog utan att också behöva äga skogsindustri.

  Läs också: Kändisarna som satsat pengar i Greengold

  Intervjun med ATL är den första som Greengold Group och Sorin Chiorescu ger till medierna. Vid sin sida har han delägaren Anders Lindberg, en av grundarna av PR-firman JKL där Göran Persson varit konsult sedan 2007. Anders Lindberg är också en av legendarerna i den svenska PR-världen.

  – Vi tog in förre statsministern Göran Persson som partner 2015 när han lämnade Sveaskog. Redan då kände vi att riskkapitalmiljön, alltså att köpa och sälja bolag, inte passade skogen som långsiktig tillgång, säger Sorin Chiorescu.

   Greengold har kontor på Kungsgatan i Stockholm och bolag i Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Rumänien. Hur mycket mark bolaget äger vill inte VD Sorin Chiorescu berätta.
  Greengold har kontor på Kungsgatan i Stockholm och bolag i Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen och Rumänien. Hur mycket mark bolaget äger vill inte VD Sorin Chiorescu berätta. FOTO: Börge Nilsson

  I många länder, som Finland, Estland, Lettland, Litauen och Rumänien, får aktiebolag köpa skog av privatpersoner. I Sverige sätter jordförvärvslagen stopp för det. Det är något som bör ändras, anser Sorin Chiorescu, och ser framför sig en modell för Greengold där privatpersoner kan växla in sina skogsfastigheter mot aktier i bolaget.

  Läs också: Rumänska skogsägare: Svenskt bolag äger stulen skog

  – Vi behöver få ut kapital på landet, där brukandet av jord och skog sker, så människorna som jobbar och bor där kan få ett bättre liv, säger Sorin Chiorescu.

  Så det vore bättre om privatpersoner fritt fick sälja sin skog till, exempelvis, Greengold?

  – Ja, det finns många äldre som inte vet vad de ska göra av sin skog.

  – Då kunde skogen stanna i generationerna på ett mer modernt sätt. Jag tror att vägen dit är lång, men vi har tålamod, säger Sorin Chiorescu.

  Läs också: Grafik: Så äger Göran Persson rumänsk skog

  Greengolds många bolag

  Greengold Group AB är ett nystartat bolag med Göran Persson som styrelseordförande. Målet är att bolaget ska noteras på börsen.

  I svenska bolagsregister finns totalt 13 bolag där namnet Greengold ingår. Alla ingår i en koncernstruktur där Greengold Capital AB är moderbolag. I koncernen ingår också bolag i Finland, Estland, Lettland, Litauen och Rumänien.

  Målet är att Greengold Group AB i framtiden ska vara koncernens plattform. Förvaltningen ska då ligga kvar i bolaget, som nu har ungefär hundra anställda i Europa och intäkterna väntas, som vid allt skogsbruk, komma från försäljning av virke till industrin.

  Relaterade artiklar

  Till toppen