Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 november 2018

  Han vill att fler ska odla julgranar

  Dingle.

  30 butiker i Västsverige säljer julgranar från Dingle ved och gran. Företaget startades av Dan Andersson för 25 år sedan och i dag är det hans dotter Pia Andersson som driver företaget – men Dan sköter om granarna.

  – Det finns en stor potential för granodling i Sverige, säger han.

   Dan Andersson ser stor potential för svensk granodling eftersom det finns gott om mark i träda och för att den ger bra avkastning. Själv började han odla för 18 år sedan.
  Dan Andersson ser stor potential för svensk granodling eftersom det finns gott om mark i träda och för att den ger bra avkastning. Själv började han odla för 18 år sedan. FOTO: Mari Nälsén

  De allra flesta julgranarna som säljs i Sverige kommer från Danmark. I Sverige är odlarna få, flest finns i Skåne, sedan blir de färre och färre ju längre norrut man kommer.

  – Jag vet inte riktigt varför ingen vill odla julgranar, säger Dan Andersson

  – Det finns så många marker som ligger i träda där det skulle gå fint att odla. Det är en del jobb stundtals men omloppstiden är ju betydligt kortare än inom traditionellt skogsbruk.

   Omkring 1300 granar skördas varje år och lika mycket planteras. Mellan 700 och 1200 grannar köps dessutom in från andra odlare.
  Omkring 1300 granar skördas varje år och lika mycket planteras. Mellan 700 och 1200 grannar köps dessutom in från andra odlare. FOTO: Mari Nälsén

  Liten odling på tre hektar

  Han började sälja inköpta granar för 25 år sedan, vid millennieskiftet började han själv odla och sedan tog det fart när hans barn köpte gården i Bohuslän några år senare.

  I dag skördar Dingle ved och gran cirka 1 300 granar varje år, både rödgran och kungsgran och det köps även in mellan 700 och 1 200 granar årligen. Odlingen är liten, ungefär tre hektar och inte att jämföra med större odlingar som sköts maskinellt.

   En och annan silvergran finns även i Dan Anderssons planteringar. Men årets plantering blev dålig på grund av torkan.
  En och annan silvergran finns även i Dan Anderssons planteringar. Men årets plantering blev dålig på grund av torkan. FOTO: Mari Nälsén

  Tonvikten ligger på rödgran som har en omloppstid på sex till sju år efter att de planterats när de är mellan två och fyra år. Dan Andersson experimenterar gärna med olika sorter. Särskilt viktigt är det att granen inte sätter skott för tidigt så att de nya skotten riskerar frysa under järnnätterna.

  – Jag väljer dessutom sorter som är relativt smala men ändå täta mellan grenvarven då jag upplever att det är det som säljer.

  Kungsgranarna tar omkring 11 år på sig att bli klara men har då i stället ett högre ut-pris.

   Största hotet mot julgransodlingar är, förutom svampsjukdomar och ogräs, rådjuren. Här har de tagit sig in genom ett hål i staketet.
  Största hotet mot julgransodlingar är, förutom svampsjukdomar och ogräs, rådjuren. Här har de tagit sig in genom ett hål i staketet. FOTO: Mari Nälsén

  Viktigt att forma granen i tid

  Under åren granarna växer måste de skötas för att bli den slutprodukt kunden förväntar sig. Några år efter plantering ska granen stammas upp genom att de nedersta grenvarven klipps av för att ge en bra stam att sätta i julgransfoten men också för att släppa in luft under grenarna så inte svamp får fäste. När granen blivit 1,20–1,25 meter börjar man klippa toppen och sedan forma en ny genom att styra upp en knopp från översta grenvarvet. Det görs för att toppen inte ska bli längre än rekommenderade 30 centimeter.

   En ny knopp styrs upp till topp.
  En ny knopp styrs upp till topp. FOTO: Mari Nälsén

  – Granen får heller inte bli för bred utan vi klipper den med elektrisk häcksax och formar den allt eftersom, berättar Dan och tillägger att det är oerhört viktigt att åtgärderna görs i rätt tid för bästa resultat.

  Testar ”hugg själv”-metoden

  När granarna är cirka två meter är de färdiga för skörd. De fälls med motorsåg och körs in till gårdsplanen där foten svarvas och packas i nät och förbereds för transport. De körs sedan till butiker i området.

  – Vi har en uppgörelse där vi sköter allt, sätter upp ställningar, fyller på och städar. Det enda de gör är att ta betalt och vi fakturerar dem i efterhand efter vad de sålt.

  På senare år har man testat att låta kunderna komma till gården, välja och hugga granen på egen hand.

   Stammen svarvas innan granen körs ut till butik så att den ska passa i julgransfoten.
  Stammen svarvas innan granen körs ut till butik så att den ska passa i julgransfoten. FOTO: Mari Nälsén

  – Det är barnens idé, vi får se hur det faller ut, säger Dan Andersson.

  Och till slut, din perfekta julgran – hur ser den ut?

  – Den finns inte eftersom alla tycker olika. Jag vill ha min relativt smal och ganska tät. Men för det mesta spelar det inte någon roll, granen syns inte bakom allt krafs man hänger i den.

  Dingle ved och gran

  Areal: gården är på 10 hektar, gran odlas på tre

  Drivs av: Pia Andersson, 53, men företaget startades av Dan Andersson, 77, som sköter det mesta av odlingen. De har även hjälp av Ola Andersson, 46.

  Omsättning: Omkring 500 000 årligen

  Bolagsform: Enskild firma

  Dan Anderssons tre tips för odlare

  • Håll efter ogräset, gå en sprutkurs eller lej ut så det blir rätt gjort

  • Vänta inte, gör saker i rätt tid så blir resultatet bäst

  • Plantera mer än du har planerat för

  Relaterade artiklar

  Till toppen