Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 mars 2019

  Han varnar för sextandad barkborre

  Järanäs.

  Det är inte bara granbarkborren som kan orsaka stora skador. Nu vill den drabbade skogsägaren Göte Carlsson höja ett varningens finger för dess lömska släkting – den sextandade barkborren. En art som främst angriper unggranar.

  Stora regndroppar faller från en askgrå himmel när jag passerar Göte Carlssons pedantiskt skötta blandskog vid sjön Bolmen. Den halländske skogsägaren som tar emot på uppfarten har inget emot gråvädret. Tvärtom. Han ser gärna att kylan och nederbörden fortsätter ett tag till.

  – Får vi en torr och varm vår och sommar kan det bli katastrof och rekordnivåer när det gäller granbarkborreangrepp ute i skogarna, säger han.

  Enligt Skogsstyrelsen var förra årets granbarkborreskador i södra Sverige de värsta på tio år. En inventering från Södra visade att 1,5 miljoner kubikmeter skog hade skadats, något som motsvarar en tiondel av Södras totala virkesfångst.

   Skogsägaren Göte Carlsson visar en angripen gran.
  Skogsägaren Göte Carlsson visar en angripen gran. FOTO: Johan Joelsson

  Angriper ungskog

  Även Göte Carlsson drabbades av spridda angrepp på gårdens 160 hektar skog. Men han upptäckte dem tidigt och kunde avverka och få ut virket snabbt. När Göte Carlsson började analysera skadorna visade det sig att en del av angreppen skett i yngre gallringsskog, mellan 25 och 50 år – något som är typiskt för den sextandade barkborren.

   Skadad bark.
  Skadad bark. FOTO: Johan Joelsson

  – Till skillnad från den vanliga, åttatandade barkborren angriper den sextandade fläckvis inne i bestånden. Den äter ofta på barren och topparna, vilket gör att trädets nedre halva kan se grön och opåverkad ut. Därför kan det vara svårt att upptäcka de träd som skadats, säger han.

  ”Ta kontakt med idrottare”

  Göte Carlsson vill därför uppmana sina skogsägarkollegor i Sverige att ge sig ut i markerna för att inventera i gallringsskogen och i hyggeskanterna. Göte Carlsson slår också ett slag för att etablera kontakt med jägare, idrottare och friluftsfolk som rör sig ute i skogen. Arealerna är stora och man kan behöva fler ögon för att kunna upptäcka att något inte står rätt till.

  – Tecken på att den sextandade barkborren har varit framme är om barken fallit av ett par meter upp på stammen. Men också angrepp i grenar och toppar på unggranarna som då blir missfärgade och rödbruna, säger Göte Carlsson.

   Den sextandade barkborren angriper främst yngre gallringsskog, mellan 25-50 år, berättar Göte Carlsson.
  Den sextandade barkborren angriper främst yngre gallringsskog, mellan 25-50 år, berättar Göte Carlsson. FOTO: Johan Joelsson

  Risk för luckor

  Den sextandade barkborren förekommer i hela Sverige och lever under tunn bark på stammar och grenar. Arten svärmar ofta under en längre tid på försommaren, oftast i maj och juni. I augusti börjar äggen kläckas. Många av de nya barkborrarna stannar kvar i barken under vintern. Och eftersom den sextandade barkborren nästan uteslutande angriper och dödar unggranar finns det en risk att det kan uppstå luckor i det framtida beståndet.

  – Granifieringen är ett stort problem. Sedan stormen Gudrun har vi valt att gå över mer till blandskog, vilket har visat sig vara ett lyckat drag när det gäller barkborrarna, säger Göte Carlsson.

   Skadad bark.
  Skadad bark. FOTO: Johan Joelsson

  Sextandad barkborre

  Sextandad barkborre lever under bark på stammar och grenar. En hane gör tillsammans med fyra till tio honor ett regelbundet stjärnformat gångsystem där modergångarna böjer av tvärs emot fiberriktningen. Efter torra och varma somrar kan grupper av döda unggranar indikera angrepp av arten.

   

  Granbarkborren

  Granbarkborren, eller åttatandad barkborre, är en cirka 4-5 millimeter lång skalbagge. Arten är den enda som kan döda stora friska granar. Den angriper främst försvagade granar, men även obarkat timmer kan bli angripet. Massförökning kan ske och då finns risk att friska träd angrips.

   

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen