Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 mars

  Han väljer trä i första hand

  Arkitekten Gert Wingårdh tilldelas Martinsons pris Träflugan.

  – Jag tror att de allra flesta hus kommer byggas i trä i framtiden, säger han.

   Ger Wingårdh tar emot Årets Träfluga av Lars Martinson, VD på Martinsons.
  Ger Wingårdh tar emot Årets Träfluga av Lars Martinson, VD på Martinsons. FOTO: Jonas Lundberg

  Gert Wingårdh, arkitekt och ägare till Wingårdhs arkitektkontor, tilldelas Martinsons eget pris Årets Träfluga. Priset som instiftades 2017 och delas årligen ut till en person eller ett småföretag som genom sina insatser bidragit till att utveckla branschen.

  ”Det känns såklart hedrande att uppmärksammas för något man tror på och verkar för. Jag vill bygga mer i trä och därför har vi tagit steget att föreslå trä som förstahandsmaterial i alla våra projekt”, säger Gert Wingårdh i ett pressmeddelande, och fortsätter:

  ”Vi har alla vaknat upp lite sent, men det har skett ett paradigmskifte senaste tio åren och jag tror att de allra flesta hus kommer byggas i trä i framtiden. Om vi ska uppnå klimatmålen så betyder det mycket för vår minskade koldioxidbelastning om vi kan använda trä i stommen på nybyggnationer. Våra skogar växer faktiskt och det är möjligt att göra substantiella råvaruuttag”.

   Träkonstruktionen Universeum börjar i år byggas till med en 26 meter stor sfär - i trä.
  Träkonstruktionen Universeum börjar i år byggas till med en 26 meter stor sfär - i trä. FOTO: Wingårdhs

  Träigt kontor

  Gert Wingårdh är en av Sveriges mest framstående arkitekter och stod redan för snart 20 år sen bakom upplevelsecentrat Universeum i Göteborg, till stor del byggt i trä och vinnare av Träpriset 2004. I år börjar Universeum byggas till med en visualiseringsdom, en sfär med 26 meters diameter, helt i trä och även den ritad av Wingårdhs.

  Och det kan bli fler priser för det träiga arkitektkontoret. Wingårdhs är nämligen nominerade till Årets Bygge för det miljöprofilerade kontorshuset Laxen på älvstranden i Umeå.

   Wingårdhs är också nominerade till Årets Bygge för hybridkonstruktionen Laxen i Umeå.
  Wingårdhs är också nominerade till Årets Bygge för hybridkonstruktionen Laxen i Umeå. FOTO: Wingårdhs

  Till Laxen har inte bara trä använts, det är en hybridkonstruktion för att få ut det mesta möjliga av de olika materialen. Byggnadens kärna är i betong för att få stabilitet, fasaden i glas för ljusinsläppet, bjälklagen utkragade med stål och som stommaterial har trä använts för att skapa en lätt konstruktion.

  Relaterade artiklar

  Till toppen