Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 november 2019

  Han valde skogen – lämnade jobbet som civilingenjör

  För tre år sedan lämnade Per Jonasson sin tjänst som civilingenjör för att börja jobba med skog på heltid. Nu är han ATL:s nya bloggare.

   Per Jonasson har skog i Bergslagen och Småland.
  Per Jonasson har skog i Bergslagen och Småland. FOTO: Dan Lindberg

  Per Jonassons skogsintresse är ett arv från uppväxten då han ofta hjälpte sin far, jägmästaren Bo Jonasson, som har jobbat i skogen hela sitt liv. Våren 2016 tog Per Jonasson ett stort beslut. Han lämnade sitt jobb som civilingenjör och började jobba i skogen.

  – Det började med att jag tog tjänstledigt, men jag kände direkt att det är ju här jag ska vara. Jag fastnade helt enkelt, säger ATL:s nya bloggare Per Jonasson.

  Läs bloggen här

  I dag brukar Per Jonasson två skogsfastigheter tillsammans med sin familj. I Bergslagen har de en skogsfastighet på 340 hektar som hans farfar köpte 1958. I Småland har de en mindre fastighet på 110 hektar som hans mormors föräldrar köpte i början av 1900-talet.

  – Vi brukar skogen intensivt. Men vi bedriver skogsbruket på våra egna villkor som mindre privata skogsägare och vill inte härma storskogsbruket. Som liten skogsägare kan vi inte konkurrera med volym, men vi kan konkurrera med hög kvalitet.

   Per Jonasson är ATL:s nya skogsbloggare.
  Per Jonasson är ATL:s nya skogsbloggare. FOTO: Dan Lindberg

  Tror på blandskog

  – Vi har mycket klövvilt och då gäller det att man får fram mycket tall när man föryngrar. Vi sår i stället för att plantera, vilket gör att vi får upp cirka 10 000 tallar per hektar. Vi spar också mycket löv och den kombinationen gör att vi klarar lite betning.

  Blandskogen tror han också på för att hålla skogen motståndskraftig.

  – Vi anlägger inga monokulturer. På så sätt får vi trevligare skogar och minskar risken för faror som granbarkorrar, torka och hård vind. Utöver det får vi också en högre biologisk mångfald, säger Per Jonasson.

  Mannen bakom skogspodden

  Per Jonasson driver också podcasten Skogspodden tillsammans med sin far Bo Jonasson. Här diskuterar de bland annat hur man kan kombinera en hög biologisk mångfald med lönsamhet och kvalitetsfokus, något som också kommer ta stor plats på bloggen.

  Per Jonasson hoppas få i gång en dialog med läsare som ställer vetgiriga och nyfikna frågor.

  – När jag ska dela med mig av mina tankar och tips kring hur vi brukar skogen tvingas jag också tänka efter en extra gång. Att dela det med läsarna är det jag ser mest fram emot i rollen som bloggare för ATL.

  Läs Per Jonassons blogg här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen