Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 oktober 2018

  Han avverkar för att hålla granbarkborrarna i schack

  TOCKARP

  Skogsbrukaren Anton Ivarsson utanför Karlshamn har drabbats hårt av granbarkborrens framfart. Och på grund av sommartorkan är det först nu han vågar avverka angripna bestånd.

   Anton Ivarsson har precis börjat avverka bestånd som angripits av granbarkborren.
  Anton Ivarsson har precis börjat avverka bestånd som angripits av granbarkborren. FOTO: Johan Joelsson

  Det skakar i jeepens kaross när Anton Ivarsson slirar omkring på de smala grusvägarna långt inne i de djupa granskogarna utanför blekingska Tockarp. Plötsligt stannar han och drar handbromsen. Ett trettiotal meter in i skogen syns en grön skördare i full färd med att plocka ned granar som angripits av granbarkborren.

  – Min far Per-Ivar som inventerar skogen på daglig basis upptäckte de första angreppen för en dryg månad sedan. Men då vågade vi inte skicka ut några maskiner på grund av brandrisken. Först i dag kunde vi börja avverka, säger Anton Ivarsson.

   Omkring 700 kubikmeter skog som angripits av granbarkborre räknar Anton Ivarsson med att avverka.
  Omkring 700 kubikmeter skog som angripits av granbarkborre räknar Anton Ivarsson med att avverka. FOTO: Josefina Sköld/Skogsstyrelsen

  Sedan angreppen upptäcktes i somras har skadorna spridit sig som en löpeld. Värst drabbad är granskog som planterats i början av 1960-talet på gamla betesmarker. Totalt räknar Anton Ivarsson med att i ett första skede avverka och köra ut omkring 700 kubikmeter skog.

  – Hur stort det ekonomiska tappet blir vågar jag inte spekulera i. Det beror på hur virket ser ut och hur angripet det är. Jag hoppas att det mesta kan användas till det som vi tänkt, annars lär vi göra en förlust på mellan 100 000 och 200 000 kronor, säger han.

  Värsta angreppen på tio år

  Entreprenören som åtagit sig uppdraget i Anton Ivarssons skog kan bara jobba i tre dygn och ta det mest akuta. Sedan måste maskinerna vidare till andra drabbade skogsägare i regionen.

  – Det gäller att få ned så mycket som möjligt på kort tid. Så klart känns det inte bra. Det här är skog som åtminstone skulle stått i tio år till, säger Anton Ivarsson.

   På grund av sommarens torka dröjde det innan Anton Ivarsson kunde sätta in åtgärder.
  På grund av sommarens torka dröjde det innan Anton Ivarsson kunde sätta in åtgärder. FOTO: Johan Joelsson

  Enligt Skogsstyrelsen är årets granbarkborreangrepp i södra Sverige de värsta på tio år. Orsaken är sommarens värme och torka som har gjort att borrarna hunnit med att svärma en andra gång. En skadeinventering som Södra gjort visar att cirka 1,5 miljoner kubikmeter skog i södra Sverige kan vara skadad och döende på grund av angreppen. Det motsvarar en tiondel av Södras totala virkesfångst. Värst är skadeläget i Blekinge, Kronoberg och Kalmar.

  – Det är förmodligen för att vi har haft allra torrast och fått minst regn under sommaren. Nu hoppas jag på rejäl kyla ute i skogen, säger Anton Ivarsson.

   Blekinge är hårt drabbat av granbarkborrens härjningar. Anton Ivarsson visar upp skadade träd.
  Blekinge är hårt drabbat av granbarkborrens härjningar. Anton Ivarsson visar upp skadade träd. FOTO: Johan Joelsson

  Ägt gården sedan 1600-talet

  Vi sammanstrålar med Antons far Per-Ivar Ivarsson som tar oss med till ett drabbat område på en höjd. Barken har lossnat på ett hundratal träd. På marken vid stammarna ligger högar med rödaktigt mjöl. Barren på träden har bleknat och fått en ljusgrön nyans. Anton Ivarsson stannar vid en angripen stam och inventerar skadorna. Hans släkt har ägt gården i Tockarp sedan dansktiden på 1600-talet. Själv är han den elfte generationen som brukar jorden och skogen i området.

  – När jag var tio år var jag med och planterade min första skog. Den räknar jag med att få vara med och slutavverka 2050 om allt går enligt planerna. Men då krävs det att granbarkborren håller sig på mattan, säger Anton Ivarsson.

  Tockarps Ekogård

  Bolagsnamn: Tockarps Ekogård (bedriver skogsbruk, spannmålsodling och ekologisk mjölkproduktion).

  Bolagsform: Enskild firma.

  Antal anställda: 3.

  Omsättning: ”Knappt 4,5 miljoner kronor.”

  Resultat: ”Hyfsat.”

  Vinstmarginal: ”Också hyfsat.”

  Areal: 120 hektar växtodling, 350 hektar skog.

  Granbarkborren

  Granbarkborren är en cirka 4-5 millimeter lång skalbagge som tillhör barkborrarna. Det finns cirka 90 arter barkborrar i Sverige. Av dem kan ett 30-tal leva på gran. Granbarkborren är den enda som kan döda stora friska granar. Den angriper främst försvagade granar, men även obarkat timmer kan bli angripet. Massförökning kan ske och då finns risk att friska träd angrips. Timmer och massaved får nedsatt kvalitet eftersom granbarkborren för med sig blånadssvampar som missfärgar splintveden.

  Källa: Wikipedia och Skogsstyrelsen

  Relaterade artiklar

  Till toppen