Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 april 2018

  Han gymmar bäst i sin hyggesfria skog

  Under fredagen bjöd skogsbrukaren Kjell Ribers allmänheten på kaffe och kaka i sin hyggesfria skog utanför Katrineholm. Vad besökarna först inte visste var att de också var gäster i Kjells privata gym.

  – Det är i särklass det största gymmet i landet. 23 miljoner hektar, säger han.

  Sedan drygt 15 år tillbaka har skogsbrukaren Kjell Ribers arbetat med skog och drivit hyggesfritt skogsbruk. Några minuter sade sig Kjell Ribers ha över när ATL slog en signal till honom under fredagens skogsdag med inriktning på ekologi och ekonomi i praktiskt skogsbruk.

  – Vi har lagt upp en skogsslinga med flera stationer där man får information om och kan se med egna ögon hur man arbetar med den här typen av hyggesfri skog som jag har. Det är jättemycket folk här, både skogsägare och vanligt folk. Det är jätteroligt att se att så många är intresserade och jag har fått oerhört mycket positiv respons, säger Kjell Ribers.

  Ja, hyggesfritt skogsbruk som Kjell Ribers ägnar sig åt är inte helt okontroversiellt, men för Kjell Ribers är detta det enda rätta.

  – Jag jobbar även med konventionellt skogsbruk så jag har erfarenhet av det, men jag gillar det inte. Att avverka skog i form av kalhyggen är inte ett bra sätt att göra det på enligt mig. Man visar ingen hänsyn mot miljön. Jag vill att fler ska få insyn i att det finns alternativ till kalhyggesbruket. Dessutom får jag större utlopp för min kreativitet och min fantasi i min hyggesfria skog än i min konventionella, säger Kjell Ribers.

   Varför gå till gymmet när man har skogen runt knuten? frågar sig skogsägaren Kjell Ribers.
  Varför gå till gymmet när man har skogen runt knuten? frågar sig skogsägaren Kjell Ribers. FOTO: Kjell Ribers
   "När jag är ute och jobbar i min skog hoppar jag ibland upp i en gran och gör lite chins", säger skogsägaren Kjell Ribers.
  "När jag är ute och jobbar i min skog hoppar jag ibland upp i en gran och gör lite chins", säger skogsägaren Kjell Ribers. FOTO: Kjell Ribers

  Kreativitet kan ta sig uttryck på många vis. I Kjell Ribers fall handlar det nog mest om att undersöka vad man kan använda en skog till, för Kjells skog är inte bara hans arbetsplats, den får också stundtals tjäna som hans privata gym.

  ”Häftigt och livsfarligt”

  – Jag är ju inte purung precis, men det gör ingenting. Jag kan krama träd med benen och stå vågrätt ut från en gran och det är lite häftigt och livsfarligt. Många sitter stilla på kontoret hela dagarna, men när jag är ute och jobbar i min skog hoppar jag ibland upp i en gran och gör lite chins. Utmaningar är bra, de får en att växa, och sedan finns det ju alltid sjukhus, avslutar Kjell Ribers.

  LÄS OCKSÅ: Mer hyggesfritt i statens skogarLÄS OCKSÅ: Allt för enkelt om hållbart skogsbruk LÄS OCKSÅ: Dröj med avverkning för naturens skullLÄS OCKSÅ: Regeringen vill satsa på hyggesfritt

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen