Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 oktober 2008

  Han fick upprättelse efter tre års kamp om stubbarna

  Skogsbrukare kräver nu Skogsstyrelsen på skadestånd för felräknad stubbersättning efter stormen Gudrun.

  Invid sin stuga har Bertil Carlsson valt bort granen. I stället har han planterat två hektar med vackra lövträd som ek, bok och fågelbär. Foto: Anders Andersson
  Invid sin stuga har Bertil Carlsson valt bort granen. I stället har han planterat två hektar med vackra lövträd som ek, bok och fågelbär. Foto: Anders Andersson

  Det tog tre års kamp för Bertil Carlsson att få ut rätt ersättning efter stormen Gudrun, som fällde 7000 kubikmeter hemma på Hökagård i Burseryd.

  Men till slut höjde Länsförsäkringar ersättningen med 70 procent.
  -Jag är belåten med det jag har fått. Men jag vill också ha ränta och att jag ska slippa kostnaderna för att rätta till Skogsstyrelsens och Länsförsäkringars felräkningar, säger Bertil Carlsson, som hade hjälp av skogskonsulten Lennart Bertilsson.

  Och enligt honom är Bertil Carlsson inte ensam om att ha fått högre ersättning.
  -Det är många. Det är ett 20-tal fastigheter som jag arbetar med, säger Lennart Bertilsson. Han har fått en uppgift från marknadsledande Länsförsäkringar att de har fått ett 1000-tal ärenden överklagade.

  Länsförsäkringar ger dock en annan bild.
  "Ett mindre antal kunder har hört av sig. Vi har inte sett att andelen frågor, eller överklaganden om värdering har ökat i jämförelse med vad som kan betraktas som normalt. Jag ser ingen anledning att kommentera detta ytterligare", skriver Länsförsäkringars skogsexpert Gerry Wahlqvist i ett mejl till ATL.
  Enligt Lennart Bertilssons beräkningar har felaktiga stormskadevärderingar berövat skogsägarna i storleksordningen 100 miljoner kronor efter stormen Gudrun.
  Men försäkringsbolagen och Skogsstyrelsen är ovilliga att höja ersättningen.

  Fem skogsägare kräver nu med hjälp av Lennart Bertilsson Skogsstyrelsen på de pengar de anser att de förlorat på fel som Skogsstyrelsens gjort.
  En skogsägare i Halmstad kräver att ersättningen höjs med 66000 kronor.
  Skogsägaren missade sista datum för överklagade på grund av att förrättningsmannen på Skogsstyrelsen sagt att det var för sent att klaga, fastän det fanns tid kvar.
  -Skogsstyrelsen får ta konsekvenserna och ta hela smällen för att han inte hann i tid. Han är berättigad till 110 procents höjd ersättning, säger Lennart Bertilsson.

  Skogsstyrelsens grundinställning är att de inte är skadeståndsskyldiga.
  -Jag har bett våra jurister att titta på det, men så vitt jag begriper kan vi inte göra så mycket, säger handläggaren Erik Sollander.
  Lennart Bertilsson utesluter inte att de stämmer Skogsstyrelsen för högre stubbersättning.
  -Det är tänkbart att man testar. För rättelse ska man ha. Det är så solklart felräknat på stubbarna. I vartenda försäkringsfall jag har drivit har vi fått pengar.

  Torbjörn Esping

  Relaterade artiklar

  Till toppen