Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 maj 2019

  Hampaplankor mer miljövänliga än trä

  Plankor av hampa är mer miljövänliga än trä, hävdar företaget Fibonacci. Dessutom kan råvaran skördas efter sex månader.

   Hempwood är ett träliknande material av hampastjälkar och sojabaserat lim. Utseendet påminner om ek, men densiteten och formstabiliteten uppges vara högre.
  Bild 1/2 Hempwood är ett träliknande material av hampastjälkar och sojabaserat lim. Utseendet påminner om ek, men densiteten och formstabiliteten uppges vara högre. FOTO: Hempwood
   Även i Sverige odlas hampa och enligt företaget Fibonacci utvärderar de möjligheterna till licensproduktion av det träliknande hampamaterialet i de nordiska länderna.
  Bild 2/2 Även i Sverige odlas hampa och enligt företaget Fibonacci utvärderar de möjligheterna till licensproduktion av det träliknande hampamaterialet i de nordiska länderna. FOTO: Johan Joelsson

  Det amerikanska företaget Fibonacci har utvecklat ett nytt material av hampa, Hempwood, som ska kunna ersätta lövträ. Materialet består av hampastjälkar som pressas och limmas ihop med ett sojabaserat lim till skivor och brädor. Det färdiga materialet liknar ek men ska enligt företaget vara 20 procent hårdare och mer formstabilt. Det uppges dessutom vara mer miljövänligt än trä och kunna konkurrera prismässigt.

  Inspiration från bambu

  Produktionstekniken liknar den som används för att producera skivmaterial av bambu. Mannen bakom Fibonacci, Greg Wilson, har tidigare arbetat med att bygga upp ett 50-tal fabriker för produktion av bambumaterial i Kina, och ville hitta någon snabbväxande fiber som kunde odlas i USA och användas på samma sätt som bambun, uppger radiostationen WKMS.

  Greg Wilson började experimentera med hampa sedan odling godkändes i forskningssyfte 2014. Jämfört med ek har hampan också fördelen att den är mogen för skörd redan efter sex månader. Greg Wilson är också delägare i företaget Smartoak som förädlar ekvirke som annars skulle kasseras till EWP, engineered wood products.

  Bygger fabrik

  Nu har Fibonacci investerat drygt 55 miljoner kronor i en produktionsanläggning med drygt 20 anställda i Murray, Kentucky, uppger woodworkingnetwork.com. I Kentucky odlas hampa på cirka 16 000 hektar, och företaget har redan kontrakterat drygt 700 ton hampastjälkar från lokala odlare till produktionen som startar under sommaren.

  Överväger licenser för Norden

  ”Den växande hampaindustri får snabbt nationell uppmärksamhet, och det här spännande projektet kommer att avsevärt att intensifiera det. Det här alternativet till lövträ öppnar nya möjligheter inom bygg- och träbearbetningsindustrin och visar vilken potential hampa har inom många sektorer”, sade Kentuckys guvernör Matt Bevin i samband med etableringen, enligt woodworkingnetwork.com.

  I ett mejl till ATL berättar företaget också att de just nu utvärderar möjligheterna till licensavtal för produktion i de nordiska länderna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen