Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 juni 2011

  Halverad förbrukning med ny metod

  Med hjälp av hybridkonvertering kan bränsleförbrukningen hos entreprenadmaskiner halveras. Det hävdar en grupp forskare vid det finländska Aaltouniversitetet.

  Framtidens melodi. Vid det finska Aaltouniversitets Hyblab bedrivs avancerad forskning om hybridfordon.
  Framtidens melodi. Vid det finska Aaltouniversitets Hyblab bedrivs avancerad forskning om hybridfordon.

  De har tagit fram en ny teknologi som tillvaratar energin från det arbete som exempelvis entreprenadmaskiner, gruvfordon och lantbruksmaskiner utför.

  Kraftig reducering

  Genom att förse maskinerna med elektrisk transmission som komplement till den befintliga förvandlas de till hybbridmaskiner. På så sätt kan bränsleförbrukningen, enligt forskarna, reduceras rejält.

  – Dessa tunga fordon används under långa tider så i slutänden har utsläpp och bränsleförbrukning ackumulerats, säger professor Jussi Suomela, projektansvarig vid Aaltouniversitetet, i ett pressmeddelande.

  Stickkontakt

  Forskarna undersöker nu vilka moment och rörelsemönster som går att uttnyttja. Inbromsning och sänkning av last är ett par typiska exempel.

  Målet är att minska både bränslekonsumtion och utsläpp. En positiv bieffekt är att hybridomvandlingen leder till lägre kostnader – och att fordonen i princip skulle kunna kopplas till en stickkontakt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen