Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 januari

  Gysinge Skog nytt skogsbolag

  Kåpan Pensioner och 3:e AP-fonden startar ett nytt skogsbolag med marker från Bergvik. Under namnet Gysinge Skog ska de förvalta 60 000 hektar produktiv skogsmark.

   Delningen av Bergvik har tidigare resulterat i FAM-ägda Kopparfors Skogar samt Länsförsäkringars Hällefors Tierps Skogar. Nu startar Kåpan Pensioner och 3:e AP-Fonden Gysinge Skog AB.
  Delningen av Bergvik har tidigare resulterat i FAM-ägda Kopparfors Skogar samt Länsförsäkringars Hällefors Tierps Skogar. Nu startar Kåpan Pensioner och 3:e AP-Fonden Gysinge Skog AB. FOTO: Stora Enso

  Ytterligare en avknoppning från uppdelningen av Bergvik börjar ta form. Kåpan Pensioner och 3:e AP-Fonden, som vardera ägde 5 procent av Bergvik, drar tillsammans igång Gysinge Skog AB. VD blir Vegard Haanaes, som har en bakgrund med 19 år inom Stora Enso, senast som metodutvecklingsansvarig inom Stora Enso Skog.

  – Vi håller precis på att dra i gång, starten var den 1 januari. Det känns väldigt spännande, det är inte ofta man har chansen att få vara med att bygga upp något från scratch. Vi kommer ha cirka 60 000 hektar produktiv skogsmark varav 55 000 hektar är brukningsbart, det är en del naturvårdsavsättningar. Hur mycket skogsmark det blir totalt vet jag inte riktigt ännu, delningen håller fortfarande på och vi får tillträde till våra marker runt halvårsskiftet.

  Lägger ut avverkning

  Som namnet antyder ligger det mesta av skogen runt Gysinge, på gränsen mellan Uppland och Gästrikland, men företaget kommer också ha skog i Ludvika, Hagge, Västerås och Härjedalen. Kontoret hamnar i Falun och hur verksamheten ska läggas upp är ännu inte klart.

  – Planeringen kommer vi hålla i själva. Avverkningarna kommer vi att lägga ut och sen får vi se hur vi gör med skogsvård och skötsel fram till det, om det blir i egen regi eller läggs ut, säger Vegard Haanaes.

  Målsättningen är att utveckla skogen och ägarna siktar på en lågsiktig förvaltning.

  Och hur ser det ut med virkesförsäljningen, har ni några försörjningsavtal med Stora Enso?

  – Det kan jag inte svara på, det finns inga avtal klara med Stora Enso, avslutar Vegard Haanaes.

  Relaterade artiklar

  Till toppen