Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 mars 2019

  ”Ett once in a lifetime-erbjudande”

  Efter 18 år lämnar Gunilla Saltin Södra.

  – Jag kommer sakna kollegorna väldigt mycket, men ser fram emot att lära mig nya saker och bidra med det jag kan, säger hon.

   Utbyggnaden av Värö ser Gunilla Saltin som en av höjdpunkterna under hennes tid på Södra. Kapaciteten ökade från 425 000 till 700 000 ton massa per år, och vid invigningen 2016 var bruket världens största, modernaste och mest energieffektiva för barrsulfatmassa.
  Utbyggnaden av Värö ser Gunilla Saltin som en av höjdpunkterna under hennes tid på Södra. Kapaciteten ökade från 425 000 till 700 000 ton massa per år, och vid invigningen 2016 var bruket världens största, modernaste och mest energieffektiva för barrsulfatmassa. FOTO: Christel Lind

  När Gunilla Saltin 2008 tillträde som affärsområdeschef för Södra Cell hade hon redan en gedigen bakgrund inom företaget: Fem år som chef för processutveckling och tre år som platschef på bruket i Värö. Innan det hade hon dessutom hunnit ta examen som kemiingenjör från KTH, doktorera i samma ämne vid University of Idaho, forska på STFI och jobba sex år på Modo.

  Någonstans i detta har hon också lyckats pussla in en examen från Handelshögskolan i Stockholm samt styrelseuppdrag för Flügger, Mistra, IVL, LKAB och Holtab.

  Kompetent kraft

  Så det är onekligen en kompetent kraft Södra förlorar när Gunilla Saltin nu slutar för att gå till internationella förpacknings- och pappersföretaget Mondi.

  Varför slutar du på Södra?

  – Det är inte så att jag går ifrån Södra, jag har trivts bra här. Men jag fick frågan och det är ett once in a liftetime-erbjudande. Det ska bli spännande att utvecklas i en annan miljö och ett annat företag, säger Gunilla Saltin.

  Vad ska du göra på Mondi?

  Jag blir teknisk direktör i ledningsgruppen med ansvar för investeringar men också för deras investeringsportfölj och hållbarhetsfrågor. Mondi har fabriker över hela världen och köper mycket och investerar mycket.

  Internationell jätte

  Att kalla Mondi en jätte är ingen överdrift. Företaget har cirka 26 000 anställda i mer än 30 länder och omsatte i fjol runt 75 miljarder kronor. Det kan jämföras med Södras 3 100 anställda och en omsättning på 24 miljarder.

  Och du slutar verkligen på topp, efter fjolårets rekordvinst för Södra?

  Ja, det kan man ju säga. Det har varit ett fantastiskt år, svårslaget av många skäl. Men det kommer säkert nya toppår, och rekord är till för att slås.

  I pressmeddelandet om ditt jobbyte tackar du alla kompetenta och hängivna medarbetare. Med så bra medarbetare antar jag att Södra Cell varit ett självspelande piano under dina år där?

  Vi har verkligen en fantastisk företagskultur och det hänger inte på en person, en enskild person gör ingen skillnad. Men även ett självspelande piano kan behöva en dirigent i bland.

  Vilka perioder har varit jobbigast?

  – Vi påverkas väldigt mycket av valutakurserna och massapriset och det är klart att det varit jobbigt när vi haft bägge emot oss, säger Gunilla Saltin, men nämner också de dödsolyckor som inträffat under hennes tid som chef.

  År 2000 köpte Södra massabruken Folla och Tofte av Norske Skog för 1,4 miljarder kronor. 2012 och 2013 las bruken ned. Hör de investeringarna till de sämre?

  – Det var rätt att investera när vi gjorde det, och rätt att stänga när vi gjorde det.

  Och vad har varit de bästa perioderna på Södra?

  – Som enskild händelse var det den fantastiska expansionen vid Värö. Det var en stor investering och en sak man bara upplever en gång i livet. Men även vardagliga händelser, mindre saker, har gjort att det varit roligt varje dag.

  Du var tillförordnad VD för hela Södra 2012-2013, när Södra sökte en efterträdare till Leif Brodén. Hade du varit intresserad av att fortsätta i den rollen?

  – Jag tänker inte så. Det var mycket utvecklande, men jag tittar på de möjligheter och erbjudanden som finns.

  Tror du det blir någon skillnad att gå från ett föreningsägt företag till ett börsnoterat?

  – Jag tror inte det är någon skillnad på kraven, vi har väldigt många ögon på oss på Södra också. Den stora skillnaden tror jag är att jag flyttar till Wien och en österrikisk företagskultur.

  Vad ser du mest fram emot på Mondi?

  – Att få lära mig nya saker, lära känna nya kollegor och att bidra med det jag kan.

  Och vad kommer du sakna mest med Södra?

  – Alla kollegor, dem kommer jag verkligen att sakna mycket, jag har trivts bra här.

  Exakt när Gunilla Saltin tillträder sin nya tjänst på Mondi är ännu inte klart. Mondi är en stor kund till Södra så därför kommer hon att sättas i ”karantän” några månader först. Men någon gång efter sommaren ska flytten vara klar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen