Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 juli 2018

  Ljusning i bygden när gruvan öppnar igen

  Johny Lantto ser fram emot att gruvan i Pajala öppnar igen på måndagen. Koncessionsområdet ligger på hans mark och när gruvbrytningen börjar igen får han mineralersättning.

  - Northlands konkurs kom som en kalldusch, men jag förstod hela tiden att någon annan skulle ta över driften så småningom.

   En halv miljon kronor hann Johny Lantto få i mineralersättning innan gruvan slog igen. I dag startar verksamheten igen i Kaunis Iron AB.
  En halv miljon kronor hann Johny Lantto få i mineralersättning innan gruvan slog igen. I dag startar verksamheten igen i Kaunis Iron AB. FOTO: Kim Kangas

  När Johny Lantto köpte myrmarken i byn Kaunisvaara utanför Pajala 1994 hade han ingen aning om att en gruva skulle öppnas där 15 år senare.

  – Det var ingen vidare skog utan marken bestod mest av myr, men för mig var det ändå en speciell känsla att äga min egen skog för första gången i mitt liv.

  Johny Lantto lade ett bud på 82 600 kronor och fick köpa de 170 hektaren. Det främsta syftet med köpet var att få jakt- och fiskerätt. Döm om hans förvåning när han tolv år senare blev kontaktad av gruvbolaget Northland Resources som informerade om sina planer att bryta järnmalm på marken.

  – Jag var positiv direkt. Om Pajala ska ha möjlighet att överleva och utvecklas behöver vi den här typen av basindustri.

  Mineralersättning för malmen

  Det visade sig att 82 procent av koncessionsområdet låg på Johny Lanttos mark. Det innebar att han skulle få mineralersättning för all järnmalm som bröts på hans del av marken. 1,5 promille av priset skulle utbetalas till honom på årsbasis. När gruvan byggdes 2010 och 2011 var priset på järnmalm rekordhögt och framtiden såg strålande ut.

  Men Northland hann bara vara i gång i två år. Hösten 2014 kom konkursen.

  – Priset gick från nivåer på 180 dollar till bara 30 dollar, med de stora investeringar som Northland hade gjort på drygt 10 miljarder kronor gick det inte.

  500 jobbade i gruvan

  Det blev en tillbakagång för hela Pajala som hade levt upp tack vare gruvan. Efter 50 år blev det för första gången ett positivt befolkningsöverskott. Hemvändare kom tillbaka. Även människor helt utan koppling till orten flyttade in. 500 personer arbetade med gruvan och huspriserna steg.

  När gruvan stängde fördubblades arbetslösheten, utflyttningen började igen, underleverantörer och många småsparare som hade köpt aktier i Northland förlorade pengar.

  Pajala kommun tappade skatteintäkter och drogs med ekonomiska bekymmer, skolor och badhus var tvungna att läggas ner, vilket ledde till en splittring bland kommunens socialdemokrater.

  Toppar partilista

  Johny Lantto står överst på listan för utbrytargruppen Framtid S inför valet i höst.

  – Jag förlorade ju inga pengar som jag hade investerat, men visst var det tråkigt att mineralersättningen försvann efter två år. För 2014 fick jag ut cirka en halv miljon kronor så det var ju ett välkommet tillskott.

  Men Johny Lantto har aldrig förlorat hoppet om att gruvan ska öppna igen. Räddningen kom i egenskap av fem miljardärer och finanskändisar, Carl-Henric Svanberg, Mats Paulsson, Bruce Grant, Erik Selin och Bernt Nordberg. 2017 blev det klart att de tar över hela gruvan och driver den i bolaget Kaunis Iron AB. På onsdag börjar brytningen av järnmalm igen.

  ”Tryggt och stabilt”

  – Jag tycker det känns tryggt och stabilt med svenska ägare som är väl etablerade i svenskt näringsliv. Priset på järnmalm har stigit till 60 dollar och den malmen som bryts i Kaunisvaara har dessutom extra hög järnhalt, 69 procent i stället för 62 procent som är den kvalitet som prissättningen baseras på. Det tillsammans med att gruvan köptes för bara 100 miljoner av konkursboet gör att jag tror att det finns goda chanser att den går med vinst den här gången.

  LÄS OCKSÅ: Nya jobb i norr när gruvan återuppstår

  LÄS OCKSÅ: Naturvårdsverket vill återkalla gruvtillståndet

  Turerna kring Kaunisvaara-gruvan

  • Johny Lantto äger tillsammans med sin före detta fru 82 procent av koncessionsområdet, två andra markägare har 9 procent vardera.

  • 2010 började det kanadensiska bolaget Northland Resources Inc att bygga gruvan.

  • 2012 togs dagbrottet i drift.

  • Hösten 2014 kom konkursen och driften upphörde.

  • 2015 köpte företaget Abecede upp delar av konkursboet när det stod klart vilka resurser som höll på att kastas bort i Pajala.

  • 2017 blev det klart att de tar över hela gruvan och driver den i bolaget Kaunis Iron AB.

  • 18 juli 2018 börjar gruvbrytningen.

  • I år kommer det att behövas nästan 300 anställda. I framtiden kan det åter igen bli 500.

  • Naturvårdsverket har lämnat in en begäran om en delvis återkallelse av miljötillståndet till Mark- och miljödomstolen i Umeå. Det är ännu inte klart om Mark- och miljödomstolen tar upp ärendet eller hur långt i framtiden det blir.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen