Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 juni 2017

  ”Grundproblemet kvarstår”

  – Grundproblemet kvarstår. Statistiken säger inget om det är nyckelbiotoper som avverkas eller inte, säger Jan Terstad, chef för skog och naturvård på Naturskyddsföreningen.

   Jan Terstad, chef för skog och naturvård på Naturskyddsföreningen.
  Jan Terstad, chef för skog och naturvård på Naturskyddsföreningen. FOTO: Naturskyddsföreningen

  Jan Terstad på Naturskyddsföreningen håller med om att minskade avverkningar rent statistiskt borde innebära mindre risk att nyckelbiotoper avverkas, och under förutsättning att ATLs siffror stämmer.

  – Men grundproblemet kvarstår – det är ett kunskapsförbud där nyckelbiotoper inte avgränsas och registreras i området. Skyddsvärd skog bör inte avverkas, vi har så lite kvar, säger han och fortsätter:

  ”Samråd en säkerhetsåtgärd”

  – Vi har föreslagit att Skogsstyrelsen som en säkerhetsåtgärd ska använda sig av den obligatoriska samrådsplikten. Den finns i deras regelverk redan i dag och kräver samråd vid avverkning av skogar med nyckelbiotopskvaliteter, även om de inte är registrerade som nyckelbiotoper.

  I ett tidigare uttalande sa Naturskyddsföreningen att pausen innebär risk att ”många tusentals hektar” skyddsvärd skog avverkas. På ett kvartal har totat drygt 7 000 hektar avverkningsanmälts i de aktuella kommunerna. Med samma takt under resten av året måste andelen nyckelbiotoper som avverkas vara långt över 10 procent för att det ska bli ”många tusentals hektar”.

  Om andelen nyckelbiotoper är så hög, tyder det på att termen är feldefinierad? Tanken är väl att skydda biotoper som är ovanliga?

  – Definitionen som nyckelbiotop är resultatet av en inventeringsmetodik. Och det är ingen hemlighet att andelen är högre i det här området än i övriga landet. Att det skulle ligga på 7-8 procent är ingen dåligt underbyggd grovuppskattning. Men ingen vet ju hur stor andelen är eftersom ingen kunskap samlas in.

  En nyckelbiotop kan vara hur stor som helst, teoretiskt en hel fastighet. Virket blir värdelöst men markägaren får ingen ersättning. Ser du några problem med det?

  Man måste skilja på kunskapsinhämtning och vad vi gör med kunskapen. Den kan användas på politisk nivå, kanske är det så att det behövs mer resurser till formellt skydd. Det är också upp till parterna inom FSC, där Naturskyddsföreningen inte längre är med, att dra sina slutsatser av kunskaperna. Men vi ska inte sluta kunskapsinhämtningen. PREMIUM: Minskade avverkningar i pausområdetPREMIUM: Miljarder till skogsägare för avsättningLÄS MER: Nyckelbiotoper måste bli rättssäkra

  Relaterade artiklar

  Till toppen