Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 november 2020

  Grankotterost hotar granfröproduktion

  Grankotterost angriper granfrön och återkommer med ojämna tidsperioder. Det gör att produktionen av granfrön kan vara otillräcklig, enligt en färsk studie från SLU.

   Kotte som är angripen av grankotterost. På undersidan av grankottens fjäll bildas aecidier, som kan fortsätta procudera aecidiesporer under flera år.
  Kotte som är angripen av grankotterost. På undersidan av grankottens fjäll bildas aecidier, som kan fortsätta procudera aecidiesporer under flera år. FOTO: Hernan Capador/SLU

  I en ny studie från SLU konstateras det att grankotterosten behöver hägg för att kunna angripa grankottar och inte kan föröka sig själv. Studien har undersökt kottar från Finland, Sverige och Norge med DNA-teknik som visade att individerna som hittades var unika. Det innebär att hägg som värd har behövts i överföringen av sjukdomen.

  Den kan orsaka stora skador på fröplanteringar och kan minska inkomsterna i skogsbruket, som normalt ökar vid användning av förädlade frön från fröplantager.

  Ett vanligt förekommande och effektivt sätt för att förhindra spridning av svampen har varit att röja undan hägg och ta bort infekterade kottar i närheten av plantager.

  Ett område att undersöka vidare, är att ta reda på hur långt grankotterosten sprider sig, något som SLU inte vet säkert i dag.

  – I Finland har man sett grankotterost infektera fröplantager i områden där det inte förekommer hägg, vilket tyder på att antingen kan svampsporerna spridas längre än vad vi trott eller att det finns andra växter som kan fungera som värd åt svampen. Båda scenarierna kan skapa problem för fröplantageföretagarna, säger Åke Olson, forskare på SLU.

  Fröplantagerna drabbas

  Som skogsbrukare finns inte mycket att göra åt spridningen då svampen inte drabbar vanlig skog på något särskilt negativt sätt. Skogsägare kan i förlängningen ändå drabbas om man tvingas köpa utländska frön eller plantor som inte är förädlade.

  – Det är ägarna till fröplantagerna som drabbas ekonomiskt av angrepp från grankotterost då de riskerar att förlora stora delar av sin fröskörd. Det bästa sättet att skydd sin plantage är att sköta om den noga genom att ta bort häggplantor runt omkring den, säger Åke Olson.

   Grankotterosten behöver hägg för att kunna angripa grankottar och inte kan föröka sig själv. Häggbladen infekteras av aecidiesporerna.
  Grankotterosten behöver hägg för att kunna angripa grankottar och inte kan föröka sig själv. Häggbladen infekteras av aecidiesporerna. FOTO: Hernan Capador/SLU

  Grankotterosten angriper med oregelbundna mellanrum. Man har inte tillräckligt stor insamling av underlag och data för att kunna veta exakt hur utbrotten och omfattningen ser ut. Men under de senaste cirka tjugo åren har det skett ett antal stora angrepp som gjort att svampen fått mer uppmärksamhet, upplever Åke Olson.

  En av slutsatserna i rapporten är att i framtiden kommer det eventuellt att krävas mer anpassning för plantagerna. Det kan spela roll vart plantagerna ligger geografiskt, och kanske behöver man ställa om till flera mindre plantager i stället för få stora plantager.

  Här hittar du studien i sin helhet.

  Fakta: Fröplantager ger miljardstora produktionsvinster

  • Sverige exporterar årligen gran till ett värde motsvarande drygt 80 miljarder kronor.

  • För att trygga återväxten behövs nära 200 miljoner granplantor varje år, och nästan 70 procent av dessa kommer från fröplantager med träd som valts ut för sina högavkastande egenskaper.

  • Produktionsvinsterna med att använda fröplantager uppgår till nära 1,7 miljarder kronor årligen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen