Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 maj

  Blomning kan sänka högt pris på granfrö

  Bristen på granfrö har pressat upp priset till runt 18 000 kronor per kilo och tvingat plantskolorna att dammsuga marknaden på frön som kan vara lämpliga för Sverige, till exempel från Finland och Baltikum.

   I år kan bli ett bra år för granblomning. Arkivbild.
  I år kan bli ett bra år för granblomning. Arkivbild. FOTO: Fredrik Sandberg / TT

  – Det planteras cirka 200 miljoner granar om året i Sverige och då behövs 200 miljoner frön. Nu har det varit brist i många år, säger Johan Westin, stationschef på Skogforsk i Sävar.

  Det är många år sedan de svenska granarna blommade i någon större omfattning, men förra årets varma och torra sommar var precis vad granskogen behövde.

  Borgar för bra granblomning

  Det brukar gå runt sju år mellan de riktigt bra blomningsåren och nu var det länge sedan sist. Förra sommaren var inte bara varm och solig, det var dessutom torrt från midsommar och en bit in i juli. Av erfarenhet vad man att det borgar för bra granblomning och nu syns resultatet.

  – Det blommar just nu. Framför allt är det i södra Sverige och längs norrlandskusten.

  En ordentlig granblomning innebär att det svenska skogsbruket kan sätta ut granplantor i den omfattning man vill och inte behöver sätta andra träslag på granmark.

  Relaterade artiklar

  Till toppen