Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 juni 2019

  Granbarkborrarna blir regeringsfråga

  Skogsstyrelsen får 2,2 miljoner kronor extra av regeringen för att bekämpa granbarkborren.

   Skogsstyrelsen får 2,2 miljoner kronor extra av regeringen för att bekämpa granbarkborren.
  Skogsstyrelsen får 2,2 miljoner kronor extra av regeringen för att bekämpa granbarkborren. FOTO: Michael Ekstrand/Skogsstyrelsen

  Regeringen kommer på torsdagen att besluta om extra medel till Skogsstyrelsen för att bekämpa granbarkborren. Pengarna, 2,2 miljoner kronor, tas från det nationella skogsprogrammet. Det skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.

  ”Rapporterna från Skogsstyrelsen om granbarkborrens utbredning och skadeverkan är mycket oroande. Detta är en kris som ser ut att fortgå under många år med stora ekonomiska förluster för en av Sveriges viktigaste basnäringar. Det är från regeringens håll prioriterat att säkerställa att Skogsstyrelsen och branschen har de förutsättningar som krävs för att bekämpa granbarkborren”, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i pressmeddelandet.

   Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister.
  Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Totalt uppskattas 3-4 miljoner kubikmeter skog värt miljardbelopp ha förstörts av skadeinsekten till följd av torkan 2018. Bedömningen är att var tredje skogsägare i Sverige kan bli berörd av granbarkborrens härjningar under 2019, vilket motsvarar cirka 100 000 skogsägare.

  När stora skador uppstår har Skogsstyrelsen och branschen ett gemensamt ansvar att samverka och agera, skriver Näringsdepartementet. Skogsstyrelsens roll är tillsyn, samordning och informationsinsatser, och digitala hjälpmedel för bra kartunderlag skulle underlätta i alla led vid inventering, planering, genomförande och uppföljning.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen