Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 oktober 2019

  Granbarkborrar sänkte Bergs Timbers resultat

  Bergs Timbers omsättning och rörelseresultat tyngdes av fortsatta prisnedgångar för sågade och hyvlade trävaror under det tredje kvartalet till följd av granbarkborreskadade skogar. Det skriver vd Peter Nilsson i delårsrapporten som släpptes på onsdagen.

   Peter Nilsson, vd för Bergs Timber.
  Peter Nilsson, vd för Bergs Timber. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Efterfrågan på trävaror är fortsatt hög skriver han, men ”höga avverkningsvolymer resulterar i fullt utnyttjande av sågverkskapaciteten med överutbud av trävaror som följd”.

  Marginalerna för bolagets svenska sågverk är ”väsentligt lägre” under det tredje kvartalet och som bolaget tidigare meddelat kommer produktionen att minskas under vintern.

  ”Priset på timmer har kommit ned och kommer under det fjärde kvartalet att delvis kompensera för de lägre försäljningspriserna”, skriver Peter Nilsson, som dock räknar med att marknaden för trävaror kommer att vara osäker och utmanande även framgent.

  Under sommaren förvärvades Fågelfors Hyvleri, som tillverkar träpellets, för 48 miljoner kronor. Hyvleriet är nu fullt integrerat.

  ”Produktionsvolymerna i den nya pelletsfabriken är enligt plan och vi räknar med att nå full kapacitet om ca 100 000 ton per år under 2020”, skriver Peter Nilsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen